Руските войски през Украйна искат да пробият в Европа. Настоящите санкции не спряха Русия, така че натискът трябва да бъде засилен, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на обръщение към италианския парламент чрез видеовръзка, предава УНИАН.

"Това е война, която Русия е подготвяла от дълго време. Която един човек е подготвял дълго време. Една! Десетилетия. Правенето на луди пари от износа на нефт и газ и използването им да се подготвят за война. И не само срещу Украйна.Целта им е Европа.Решаващо влияние върху живота Ви,контрол над политиката Ви,разрушаване на Вашите ценности.Не само нашите.Демокрация,човешки права,равенство,свобода...Същите ценности като нашите . Украйна за руските войски е вратата към Европа. Те искат да нахлуят. Но варварството не трябва да успее да премине", казва емоционално Зеленски.

В същото време той припомни, че Украйна беше една от първите страни, които се притекоха на помощ на Италия по време на пандемията от COVID-19.

"Изпратихме нашите лекари. Италианците бяха едни от първите, които ни помогнаха, когато нашите хора пострадаха от ужасно наводнение. Вие ни подкрепихте - искрено, бързо. Без да искате нищо в замяна. Вие ни помагате сега - ние наистина го оценяваме, " каза Зеленски

Той също така посочи, че настоящите санкции не спират Русия, затова призова за засилване на натиска.

"Нашествието не е спряло от 27 дни. Почти месец. Затова са необходими още санкции, още по-голям натиск Русия да не търси резервисти или наемници някъде в Либия или Сирия. Русия да търси мир. За същото човек да търси мир", обобщи Зеленски.

В неделя Украинският президент Володимир Зеленски, обръщайки се към Кнесета (израелския парламент) чрез видеовръзка, каза че Израел ще трябва да живее с избора, който прави дали да помогне за защитата на Украйна срещу руската инвазия, 

Правейки сравнения между руската офанзива и "окончателното решение" - плана на нацистка Германия за унищожаване на евреите - Зеленски постави под въпрос нежеланието на Израел да продаде отбранителната система "Железен купол" на Украйна.

Зеленски вече се обърна към американския Конгрес и към германския Бундестаг в много емоционални послания, като се опита да убеди законодателите и в двете страни, колко е важно да предоставят помощ на Украйна и да засилят натиска си срещу Русия.

Украинският президент Володимир Зеленски призова Конгреса на САЩ да предостави повече оръжия, за да помогне на страната му да се защити от руските въздушни удари, предаде думите му Ройтерс.

В отговор на опасенията на президента Джо Байдън и много американски законодатели, че въвеждането на зона, забранена за полети, може да ескалира конфликта с Русия, Зеленски настоя за още самолети и системи за противовъздушна отбрана.

В обръщението си пред Бундестага той направи аналогия с падането на Берлинската стена Зеленски призова германския канцлер Олаф Шолц да събори "стената между свободна и несвободна Европа" и да спре войната в Украйна.

Зеленски говори за нова стена "в средата на Европа между свободата и несвободата", за чието възникване според него Германия е помогнала, изолирайки Украйна и създавайки бизнес връзки с Русия и предишната й подкрепа за газопровода "Северен поток-2".

"И тази стена става все по-голяма с всяка бомба, която пада върху Украйна, с всяко решение, което не е взето", добави той.

Италия готова да възстанови разрушения от бомби театър в Мариупол

Италия готова да възстанови разрушения от бомби театър в Мариупол

Под развалините остават много хора, според "Азов"