Украинският президент Володимир Зеленски се обърна чрез видеовръзка пред германския парламент - Бундестага само часове след като направи видеообръщение и пред Конгреса на САЩ, предава Ройтерс.

Правейки аналогия с падането на Берлинската стена Зеленски призова германския канцлер Олаф Шолц да събори "стената между свободна и несвободна Европа" и да спре войната в Украйна.

Той призова Шолц да възстанови свободата на Украйна, като припомни историческия въздушен мост в Берлин от 1948-1949 г.(когато съветските войски обсаждат западната част на града, а западните страни доставят храни и и гориво на обсадения анклав по въздух) и падането на Берлинската стена през 1989 г.

Зеленски говори за нова стена "в средата на Европа между свободата и несвободата", за чието възникване според него Германия е помогнала, изолирайки Украйна и създавайки бизнес връзки с Русия и предишната й подкрепа за газопровода "Северен поток-2".

"И тази стена става все по-голяма с всяка бомба, която пада върху Украйна, с всяко решение, което не е взето", добави той.

Германия миналия месец спря проекта за газопровод "Северен поток-2", който минава по дъното на Балтийско море, предназначен да удвои потока на руски газ директно към страната, заобикаляйки Украйна и Полша.

Припомняйки призива на бившия президент на САЩ Роналд Рейгън към Михаил Горбачов, последният съветски лидер, да събори Берлинската стена, Зеленски каза на германските законодатели: "Това Ви казвам, скъпи канцлер Шолц: разрушете тази стена".

"Дайте на Германия лидерската роля, която си е спечелила, така че Вашите потомци да се гордеят с Вас. Подкрепете свободата, подкрепете Украйна, спрете тази война, помогнете ни да спрем тази война", добави той.

Депутатите в Бундестага посрещнаха Зеленски с овации, а заместник-председателят на Бундестага Катрин Гьоринг-Екард му каза: "Вашата страна избра демокрацията и от това се страхува (руският президент) Владимир Путин".

Тя каза, че Путин се опитва да отрече правото на Украйна да съществува, добавяйки: "Но той вече се провали с това".

Шолц: Западът е готов да пази мира в Европа с всички средства

Шолц: Западът е готов да пази мира в Европа с всички средства

Единствено Путин, а не руският народ, носи отговорността за атаката срещу Украйна, но той "няма да спечели"

Припомняме, че преди началото на руската инвазия в Украйна Германия за разлика от други западни страни отказваше да изпрати оръжия на Украйна, основавайки се на принципите си да не изпраща оръжия, в райони на конфликт. След руското нахлуване обаче Берлин промени изцяло позицията си и разреши предоставянето на оръжия на Киев.

"Ние предоставихме всякакви отбранителни материали и изпратихме оръжия, но също така е вярно, че трябва много внимателно да обмислим какво конкретно правим и бойните самолети определено не са част от това, подчерта преди дни Шолц на съвместна пресконференция с канадския премиер Джъстин Трюдо.

Според него няма смисъл от военно разрешаване на украинския конфликт. Шолц изрази надежда, че вместо това решението може да бъде намерено в преговорите между Русия и Украйна.

Запитан дали Германия е категорично против забраната на руския енергиен внос, германският канцлер посочи, че от няколко месеца работи за намаляване на зависимостта на страната от вноса на изкопаеми горива. Има много технически въпроси, които трябва да бъдат решени, отбеляза той.

Олаф Шолц е един от европейските лидери, който се срещна с руския президент само няколко дни преди руската инвазия в Украйна в опит да я предотврати, а след това се ангажира с активна дипломация и проведе няколко телефонни разговора с Владимир Путин.

Путин иска от Макрон и Шолц да спрат украинските националисти

Путин иска от Макрон и Шолц да спрат украинските националисти

Според говорител на Шолц участниците са се споразумели да не изнасят подробности