Украйна има ясен план за ново контранастъпление срещу руските сили, каза в неделя президентът Володимир Зеленски, добавяйки, че не може да разкрива подробности публично, предава "Ройтерс".

Войските на Киев проведоха контранастъпление миналата година, но не успяха да пробият подготвените отбранителни линии в окупираните от Русия южни и източни части.

"Има план (за контранастъпление), планът е ясен, не мога да ви кажа подробности", каза Зеленски на пресконференция в столицата Киев.

Той каза, че голяма военна промяна, която доведе до смяната на ръководителя на украинската армия по-рано този месец, е свързана с новия план за действие на бойното поле.

"Този ​​план е свързан със смяната на ръководството, има съответните промени. Няколко плана ще бъдат подготвени поради изтичане на информация", каза Зеленски, без да уточни подробности.

Зеленски каза по-рано, че плановете на Киев за провеждане на контранастъпление миналата година са изтекли и са се озовали "на бюрото в Кремъл", преди операцията дори да е започнала.

Той не каза как е станало това изтичане.

Зеленски каза още, че ротациите на войските са критично важни за военните усилия и че Украйна трябва да подготви по-добре своите резервни сили.

31 хиляди украински войници загинали на фронта за две години
Обновена

31 хиляди украински войници загинали на фронта за две години

Публично Володимир Зеленски назова загубите