Президентът на Украйна Володимир Зеленски подчерта, че Украйна е успяла да запази стабилността на държавните институции по време на войната. Той направи това в деня на приемането на Декларацията за държавен суверенитет на Украйна.

"По време на такава война успяхме да получим статут на кандидат за Европейския съюз (ЕС). Запазихме стабилността на обществените институции. Енергийната система беше преустроена, за да работи в електрическата мрежа на европейския континент. Бяха пренасочени всички логистични процеси в държавата - военни и икономически", каза президентът в последното си обръщение, цитирано от "Укринформ".

Зеленски убеден, че Русия е близо до поражение в Украйна

Зеленски убеден, че Русия е близо до поражение в Украйна

Сега Украйна не само прилага стандартите на НАТО, но и може да участва в разработването на нови стандарти, отчете президентът

Според Зеленски, важното е украинците да запазят вътрешно единство, като са преодолели конфликти и противоречия, които са им пречили в миналото.

"Всички трябва да помним цената на грешките и раздора, които затрудниха предишните поколения да постигнат резултатите, които имаме днес. Трябва да помним колко много трябваше да преживее нашият народ, докато стана възможно възстановяването на суверенитета и независимостта на Украйна", отбеляза президентът.

Той отбеляза, че на този ден преди 32 години е приета Декларацията за държавен суверенитет на Украйна. Документът потвърди правото на украинския народ да живее независимо и по демократичен начин.

Украйна: Русия подготвя следващата фаза удари

Украйна: Русия подготвя следващата фаза удари

Според данни на украинското разузнаване

"Тридесет и две години по-късно, след осем години война в Донбас и на 143-ия ден от пълномащабната война срещу Русия, може да изглежда, че текстът на Декларацията може да бъде различен, особено от гледна точка на сигурността. Но по онова време този текст имаше и революционен характер. Декларацията възстанови традицията на украинското държавно създаване и на нейна основа по-късно беше приет Актът за обявяване на независимостта на Украйна", каза президентът.

"Днес, когато нашият народ се бори за независимост, ние имаме своето право във всеки смисъл на думата - исторически, политически, културен и, което е много важно - юридически. В частност на това се основава увереността на нашия народ в победата", добави Зеленски.

Той подчерта, че Украйна постепенно ще освободи окупираните райони на страната.

Зеленски: Русия изстреля 2960 ракети по украинските градове - това е терор

Зеленски: Русия изстреля 2960 ракети по украинските градове - това е терор

Той се обърна към азиатските лидери

На 24 февруари Русия започна нов етап от осемгодишната война срещу Украйна - пълномащабната инвазия. Руските войски обстрелват и унищожават ключови инфраструктурни обекти, масирано обстрелват жилищни квартали на украински градове и села с артилерия, РСЗО, авиобомби и балистични ракети.