Президентът на Украйна Володимир Зеленски се срещна днес в Одеса с новия министър на отбраната и външните работи на Нидерландия и министъра на отбраната на Великобритания по повод Деня на украинския флот, запозна ги с обстановката на бойното поле и изслуша доклад от Командир на флота, съобщава "Укринформ".

"Ще продължим да укрепваме украинския флот заедно с Обединеното кралство и Нидерландия - има обещаващи нови детайли от нашето сътрудничество. Обсъдихме и укрепването на противовъздушната отбрана, което е наш абсолютен приоритет, и съм благодарен за желанието да предприемем следващите стъпки - особено по отношение на F-16", каза Зеленски. Президентът връчи държавни награди на военнослужещи от ВМС.

Няма пречки Нидерландия да изпрати в Украйна първите F-16

Няма пречки Нидерландия да изпрати в Украйна първите F-16

Развой на ситуацията

"Гордея се с всеки един, който наистина променя всичко за страната ни - защитава държавата, отваря нови възможности за Украйна, бори се за Украйна, работи и осигурява международна подкрепа за страната ни. Всяко наше съвместно постижение - включително успехът в Черно море и прогонването на руския флот - е резултат от много наши хора, които останаха верни както на държавата, така и на себе си", добави Зеленски. Държавният глава посети и украински войници, които са на лечение и рехабилитация след раняване.

Президентът проведе и среща за ситуацията в Одеса и региона, като основните теми бяха сигурността, транспортните артерии, енергетиката и социалните въпроси. 

Зеленски обяви ново споразумение с Великобритания

Зеленски обяви ново споразумение с Великобритания

Подкрепа за Украйна от Лондон

Припомняме, че ден  по-рано Зеленски разказа за телефонния си разговор с Киър Стармър, който оглави новото британско правителство след победата на Лейбъристката партия на парламентарните избори.

Според украинския президент новият британски премиер го е уверил, че дори и при лейбъристко правителство подкрепата на Обединеното кралство за Украйна ще остане принципно непроменена.

"Координирахме позициите си преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон и други международни събития и обсъдихме продължаването на двустранното сътрудничество, по-специално подготовката на безпрецедентно 100-годишно споразумение между Украйна и Обединеното кралство", написа Зеленски в канала си в Телеграм.

Той не даде никакви подробности за съдържанието на споразумението и етапа на неговата подготовка.

Нидерландия може скоро да изпрати първите изтребители F-16 в Украйна, тъй като вече е получен необходимият лиценз за износ.

Това съобщи в началото на юли пред Камарата на представителите холандският министър на отбраната Кайса Олонгрен. 

"Нидерландия ще прехвърли 24 изтребителя F-16 на украинците, които отчаяно се нуждаят от тези самолети, за да се защитават от руските въздушни удари", се казва в съобщението.