Водят се ожесточени боеве за Донецка област. Противникът е насочил най-големите си сили в това направление, но украинските сили за отбрана и сигурност изпълняват задачите си.

Това каза президентът Володимир Зеленски във видеообръщението си към нацията, цитирано от "Укринформ".

"Продължава тежката битка за Донецка област, продължава битката за Бахмут и Соледар, за Кремина, за други градове и села в източната част на нашата страна. Въпреки че врагът е съсредоточил най-големите си сили в това направление, нашите войски - Въоръжените сили на Украйна, всички сили за отбрана и сигурност - защитават държавата", каза президентът.

Той благодари на всеки войник, сержант, офицер от бригади и други армейски части, които смело и упорито изпълняват задачите си.

Зеленски благодари и на бойците от отряда "Кракен" за решителните им действия за унищожаване на врага край Соледар, както и на войниците от Международния легион на отбранителното разузнаване на Министерството на отбраната и отряда "Шаман", които смело защитават Бахмут.

Москва обяви завземането на Соледар, Украйна отрича
Обновена

Москва обяви завземането на Соледар, Украйна отрича

Няма независимо потвърждение на информациите

"Триста двадесет и четири дни от войната и как се промениха нещата за Русия... Те вече карат помежду си на кого да се припише тактически напредък. Това е ясен сигнал за провал за врага. И това е още един стимул за всички нас да оказваме по-силен натиск върху окупатора и да нанасяме по-големи загуби на врага. Благодаря на всички, които правят това да се случва както на предната линия, така и на всички други наши фронтове", каза Зеленски.

Той отбеляза и служителите на Службата за външно разузнаване на Украйна - "тези, чиято работа обикновено е напълно невидима и за когото малко хора говорят. Но те наистина приближават много важни решения на партньори за Украйна, за нашите защитници. Той също така благодари на персонала на Службата за сигурност на Украйна, "чиито резултати в борбата, по-специално срещу колаборационистите и диверсантите, вижда обществото".

"Всяка стъпка на държавата в националната защита е внимателно подготвена и това ни дава законни и справедливи резултати. Това ни дава реално увеличение на нашата независимост във всички нейни аспекти", подчерта той.

Андрей Йермак: Бахмут и Соледар - това е битката при Вердюн на 21 век

Андрей Йермак: Бахмут и Соледар - това е битката при Вердюн на 21 век

Според думите му в Соледар се водят градски боеве

Генералният щаб съобщи, че врагът е ударил 11 населени места в посока Бахмут. 

Припомняме, че Украйна отрича Соледар да е в руски ръце, както твърди Кремъл.

Снимачен екип на телевизионната компания Си Ен Ен съобщи вчера от Соледар, че журналистите наблюдават организирано изтегляне на украинските войски от града. Журналистите се намират на около четири километра от Соледар.

Досега западното разузнаване не е потвърдило факта, че Соледар е превзет от руските сили, но Американският Институт за изследване на войната (ISW) в последния си доклад признава, че това може да е вярно.

ISW: Соледар не е голяма победа за Русия в Украйна

ISW: Соледар не е голяма победа за Русия в Украйна

Руското военно ръководство гледа на окупираните територии като на колониален ресурс