Около 3 милиона хектара гори са унищожени в Украйна от началото на войната.

Това заяви украинският президент Володимир Зеленски пред университетската общност на Ирландия във видеообръщение, което цитира "Укринформ".

На 15-16 ноември 2022 г. в Индонезия се проведе срещата на върха на Г-20. Участниците в срещата се споразумяха за съвместна декларация, състояща се от 52 клаузи, които отразяват много съществуващи глобални проблеми, припомни Зеленски.

Зеленски пред лидерите от Г-20: Сега е моментът войната на Русия да спре

Зеленски пред лидерите от Г-20: Сега е моментът войната на Русия да спре

Войната трябва да приключи "справедливо и въз основа на Устава на ООН

"Формално Русия също подкрепи декларацията, но реално тя нарушава повечето от нещата, които се съдържат в декларацията. Някои от острите глобални проблеми, които Г-20 декларира за решаване, са съзнателно създадени от Русия", счита той.

По време на срещата на върха на Г-20 Русия нанесе масивна ракетна атака срещу Украйна. През първия ден тя изстреля около 100 ракети по украински енергийни обекти, а на следващия ден бяха нанесени още удари по електроцентрали и съоръжения за производство на газ.

"Русия уж потвърждава опазването на околната среда, но вече е унищожила с агресията си почти три милиона хектара гори у нас! Изгорели са от обстрел. Това е само едно от хилядите престъпления, извършени от Русия срещу околната среда", подчерта Зеленски.

Според данните на президента на Украйна, стотици болници са били разрушени от руски снаряди в цялата страна.

"Знаете ли колко учебни заведения в Украйна унищожи руската армия за 9 месеца война? 2719 са обстрелвани, а 332 са напълно унищожени. Това са университети, училища", добави Зеленски.

Президентът на Украйна подчерта, че руската агресия не е спирала нито за ден, както не са спирали и руските лъжи към света. В тази връзка Зеленски отбеляза, че международният натиск върху Русия не трябва да спира нито за ден и това може да бъде направено не само от политиците, но и от всеки на свое ниво.

"Разбира се, трябва да се приложат нови санкции срещу Русия. Това е ефективен механизъм. Необходим е нов европейски санкционен пакет. Моля, защитавайте тази необходимост на общоевропейско ниво", каза Зеленски.

САЩ налагат нови санкции на Русия

САЩ налагат нови санкции на Русия

На транснационална мрежа от лица и компании, които работят за осигуряване на технологии

В същото време, президентът на Украйна призова ирландските студенти да разпространяват истината за войната, разпалена от Русия в Украйна.

"Колкото повече колективни усилия се положат, толкова по-скоро ще принудим Русия да напусне територията на Украйна и да изпълни задълженията си към света", каза Зеленски.

Припомняме, че на 100 милиарда долара се оценяват щетите, нанесени на инфраструктурата на Украйна от февруари насам. Това заяви в петък украинският министър на финансите Сергей Марченко. 

По негови думи е доста трудно да се изчисли пълния размер на пораженията, тъй като инфраструктурата е атакувана ежедневно.

Унищожена е инфраструктура за 100 млрд. долара в Украйна

Унищожена е инфраструктура за 100 млрд. долара в Украйна

Eжедневните руски удари продължават

По-рано европейският комисар по хуманитарната помощ и управлението на кризи Янез Ленарчич отбеляза, че щетите върху енергийната инфраструктура на Украйна наближават критична точка, така че Европейският съюз работи непрестанно, за да подкрепи енергийните доставки на страната.

Участниците в специалната сесия на Общото събрание на ООН в понеделник приеха резолюция за съставяне на международен регистър на щетите, за които се предполага, че са причинени от Русия на Украйна, както и за признаване на необходимостта от създаване на механизъм за компенсиране на загубите.

94 държави гласуваха в подкрепа на документа, но инициативата не получи одобрение от други 97 държави.

През последните няколко седмици Русия нанесе поредица от удари с ракети и дронове по енергийната инфраструктура на Украйна. Киев твърди, че е повредена до 1/3 от електроенергийната система на страната, а украинските власти предупредиха, че е възможен режим на тока поради ограничените доставки.

Зеленски: Повече от 10 милиона жители на Украйна остават без ток

Зеленски: Повече от 10 милиона жители на Украйна остават без ток

След руската ракетна атака