Президентът на Украйна Володимир Зеленски във вечерно видеообръщение към съгражданите си каза, наред с други неща, че всички видове зависимост на Украйна от Русия, включително духовната зависимост, ще бъдат унищожени, цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

"Проведох съвещание за духовната независимост на Украйна - ние продължаваме съответната работа и ще има нови наши стъпки. Очевидно не може да има истински духовни връзки с терористична държава и тези, които оправдават убийствата на украинци и прикриват злото [...] И ще стигнем до момента, в който всички зависимости от Русия, които някой някъде се опитва да манипулира ще бъдат унищожени," казва Зеленски.

В четвъртък украинският президент подписа закон, забраняващ вноса в страната на печатни материали от Русия и Беларус, както и от окупираните от Русия украински територии, приет от Върховната рада преди повече от година. Законът също така забранява вноса и разпространението на всякакви книги на територията на Украйна, ако сред авторите има руски граждани. Забраната не важи за книги на руски автори, издадени в Украйна до 2023 г.

Украйна е изтеглила 19 млн. съветски или руски книги от библиотеките

Украйна е изтеглила 19 млн. съветски или руски книги от библиотеките

Продължава процеса на "дерусификация"