По време на ракетната атака през нощта на неделя, 23 юли, Русия използва 19 ракети от различни видове, за да затрудни свалянето им и да причини повече щети. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски в обръщението си към нацията в неделя, цитирано от "Укринформ".

"Цял ден днес продължава ликвидирането на последствията от атаката на руските терористи срещу нашата Одеса. Деветнадесет ракети от различни типове - за да бъдат по-трудни за сваляне и да причинят повече разрушения", каза Зеленски.

Той отбеляза, че в резултат на руската атака е загинал един човек. Други 20 души са ранени, включително четири деца: на 11, 12 и две на 17 години. На всички в момента се оказва медицинска помощ.

Освен човешките жертви, при удара са пострадали близо 50 сгради, 25 от които са архитектурни паметници.

"Исторически център. Световно наследство, което беше взето под защитата на ЮНЕСКО. Сградата на гръцкото консулство също беше повредена и това е втората консулска институция в Одеса, засегната от руския терор. Само преди три дни друга подобна атака повреди сградата на китайското консулство. Очевидно всичко това е глобална заплаха", добави президентът.

Москва обвини Киев и ЮНЕСКО за ударената катедрала в Одеса

Москва обвини Киев и ЮНЕСКО за ударената катедрала в Одеса

Организацията от години не санкционирала беззаконията на Украйна, според Мария Захарова

Припомняме, че Москва обвини Украйна и ЮНЕСКО за поразената катедрала. 

Повредата в Преображенската катедрала в Одеса е на съвестта на Киев. Това заяви в неделя официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова.

"Първо, след това, което режимът в Киев направи с десетки православни църкви, с Киево-Печорската лавра, реликви, паметници и мемориали, той няма право да апелира към законността, написа тя в канала Telegram, вече потвърдено и от Министерството на отбраната. Второ, секретариатът на ЮНЕСКО заема предубедена позиция по отношение на ситуацията в Украйна", отбеляза Захарова.

Освен това дипломатът отбеляза, че "представителите на бюрокрацията на тази организация (ЮНЕСКО) отказват да забележат беззаконието, което се случва в Украйна от много години". "Освен това, когато бандата нареди паметникът на Екатерина II Велика да бъде свален от пиедестала и отнесен някъде, ЮНЕСКО отново замълча и веднага след това реши да започне "културна защита" на историческия център на Одеса, който не може да се нарече исторически след демонтирането на скулптурата на основателя на града", добави Захарова.

Руски обстрел по Одеса. Най-малко 1 е убит, а други 18 - ранени
Обновена

Руски обстрел по Одеса. Най-малко 1 е убит, а други 18 - ранени

Ударена е катедрала от XVIII в.