Украинският президент Володимир Зеленски призова членовете на НАТО да гарантират защитата на украинските атомни електроцентрали от руски саботаж, съобщава "Ройтерс".

Апелът му идва ден, след като контролираната от руските сили Запорожка АЕЦ беше подложена на тежък обстрел.

"Всички наши държави имат интерес да няма опасни инциденти в нашите ядрени съоръжения", подчерта Зеленски във видеообръщение към Парламентарната асамблея на НАТО в Мадрид.

Всички ние се нуждаем от гарантирана защита от руски саботаж в ядрените съоръжения, настоя той.

Русия ограничава достъпа на МААЕ до АЕЦ Запорожие

Русия ограничава достъпа на МААЕ до АЕЦ Запорожие

Служителите на МААЕ ще работят само в рамките на мандата им

Запорожката АЕЦ в Южна Украйна беше обстрелвана в събота и неделя, което засили безпокойството за потенциална сериозна авария на едва 500 км от Чернобил - мястото на най-тежката ядрена катастрофа в света, станала през 1986 г.

Русия и Украйна взаимно се обвиняват за атаките срещу централата, която се намира на територия, контролирана от Русия, близо до фронтовата линия.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) предупреди, че подобни атаки крият риск от голяма катастрофа.

По-рано днес Москва също изтъкна, че обстрелът на АЕЦ-а може да предизвика сериозна ядрена авария и отново обвини украинските сили.

МААЕ изиска Москва да изтегли руските военни от АЕЦ Запорожие

МААЕ изиска Москва да изтегли руските военни от АЕЦ Запорожие

Русия и Китай гласуваха против, седем държави се въздържаха

Зеленски настоя и за нови санкции на ЕС срещу Москва заради нейната "политика на геноцид", докато руските сили бомбардират жизненоважна гражданска инфраструктура.

Русия отрича умишлено да атакува цивилни в Украйна, но признава, че провежда кампания от въздушни удари срещу енергийната и друга инфраструктура в страната.

На 18 ноември МААЕ гласува резолюция, в която се изисква Москва да изтегли военните си и другия персонал от АЕЦ "Запорожие" и да прекрати всякакви дейности в украински ядрени съоръжения. Предложението бе подкрепено от мнозинството в Съвета, който включва представители на 35 държави.