Най-малко 33-ма чуждестранни журналисти са били подложени на артилерийски обстрел в северната сирийска провинция Латакия, близо до турската граница, съобщава кореспондентът на РИА „Новости”.

По-голямата част са били руски журналисти, включително от испанското и арабското подразделение на руския телевизионен канал RT. 

Сред журналистите е имало и китайци, канадци, американци, германци, гърци, както и един от България. "24 часа" съобщава, че това е Борис Анзов, като самият той е съобщил новината. Той работи в "Медия Мост България". 

Засега не се съобщава за жертви. Нараняванията им не били сериозни, уверяват руските власти. 

Инцидентът е станал близо до граничния град Кенсаб в Латакия.

„Обстрелът стана близо до турската граница, от град Дама близо до Идлиб”, уточни ген. Игор Конашенков, който е говорител на руското военно ведомство.

Нападението е станало по време на обиколка на журналисти в населени места, които са се съгласили да участват в споразумението за прекратяване на огъня, допълни Конашенков.

Общо осем снаряда били изстреляни и паднали на разстояние от 150 до 400 метра от журналистите. 

Според източник от сирийската армия, терористичната групировка "Фронт ал Нусра", която не е включена в споразумението за прекратяване на огъня, е отговорна за обстрела