Министърът на външните работи на Германия Зигмар Габриел разкритикува войнствената реторика на президента на САЩ Доналд Тръмп по отношение на ситуацията около Северна Корея.

"Такива конфликти започват със заявления и завършват с военни операции", отбеляза Габриел в интервю за Kölner Stadt-Anzeiger.

По думите на Габриел "целият свят е шокиран от това колко непредсказуема е станала политиката на САЩ".

Тръмп предупреди КНДР с "приготвени и заредени" военни решения

Тръмп предупреди КНДР с "приготвени и заредени" военни решения

Президентът на САЩ се надява Ким Чен Ун да намери друг път

"В същото време е трудно да се обясни какво се случва в САЩ", заявява Габриел и посочва, че докато държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън и министърът на отбраната Джеймс Матис считат за грешка евентуална военна намеса на САЩ и звучат реалистично, то по съвсем различен начин звучи Тръмп.

За съжаление, по думите на Зигмар Габриел, президентът на САЩ използва изключително войнствена реторика. За Габриел е трудно да се разбере кой командва в САЩ, а в обкръжението на Тръмп има лица, които "искат да подменят силата на закона, с правото на джунглата".

Тръмп заплаши Пхенян с "огън и ярост"

Тръмп заплаши Пхенян с "огън и ярост"

КНДР да не отравя повече заплахи, отсече Тръмп

"Това е в противоречие с това, което до сега свързваше Запада - универсални ценности, като свобода, демокрация и право", отбеляза външният министър на Германия и допълва, че Европа е научила урока си, че сега е времето на дипломацията, а не на бойните викове.