Десетки сицилиански мафиоти и техните съучастници бяха вкарани в затвора в знаков процес за източване на десетки милиони евро от ЕС, пише европейската редакция на американския вестник "Политико".

Продължилият година и половина мегапроцес срещу 101 обвиняеми в съдебна сграда-бункер в пристанищния град Месина, на остров Сицилия приключи, като 91 от обвиняемите бяха осъдени на общо 660 години затвор за престъпления, включително измама, неверни твърдения, изнудване, създаване на фалшиви компании за незаконна печалба и търговия с наркотици. Двама от лидерите на бандата ще лежат в затвора 30 и 23 години. Прочитането на присъдите отне повече от един час.

Процесът разкри за първи път система от измами, която е източила най-малко 5 милиона евро от земеделски фондове на ЕС в касите на два мафиотски клана, базирани в планината Неброди, и техните съдружници, включително счетоводители, политици и държавни служители.

"Процесът показа, че има модерна мафия, която се е прехвърлила от изнудване и наркотици към по-сложни форми на набавяне на незаконни приходи, използвайки измами, за да получи публични средства, предназначени за развитието на Сицилия", каза прокурорът Маурицио Де Лусия.

Италия отдавна се бори с корупцията и процесът може да предизвика опасения относно 191,5 милиарда евро, които Италия трябва да получи като част от фонда на ЕС за икономическо възстановяване след пандемията. Но успешното съдебно дело може също да подчертае способността на страната да се справи с престъпността.

През 2020 г., след четиригодишно разследване, около 1000 полицаи нахлуха в домовете на десетки заподозрени членове на мафията. Двата клана водиха война за територия през 80-те и 90-те години на миналия век, която остави повече от 40 жертви. Но по-късно те оставиха различията си настрана и впрегнаха съвместни усилия да мамят ЕС.

Подкупвайки местни служители, те са откривали парцели земя, за които все още не са потърсени средства от ЕС, и ги присвоявали, като заплашвали собствениците на земя или изготвяли фалшиви договори за наем на имената на подставени лица, каза Де Лусия.

Често те изобщо не са обработвали земята и дори са кандидатствали за финансиране върху земя, която не се използва за земеделие или земя, която не контролират, включително парцел, собственост на Католическата църква и друг, използван от ВМС на САЩ за инсталиране на сателитни комуникации.

Властите са разбрали, че мафиотските кланове източват субсидии от ЕС около 2012 г., когато Джузепе Анточи, бивш управител на региона Неброди, затегна проверките на миналото за тези, които кандидатстват за финансиране. Тези проверки вече са част от националното законодателство.

Тази мярка постави Анточи в опасност - той беше мишена на опит за убийство през 2016 г., най-известното нападение срещу държавен служител от 90-те години на миналия век. Сега той живее под денонощна въоръжена охрана, но присъства в съда, за да види прочитането на присъдите.

"Тази територия беше наречена "земята на мъртвите души". Клановете са били във война в миналото, но в последно време вече не е необходимо да се избиват взаимно защото пристигнаха пари от ЕС. Разделиха земята, унижиха хората. Дребните фермери платиха цената. Никой не можеше да им се противопостави, иначе щеше да бъде "оправен", както се казва, с традиционните мафиотски методи за изнудване и сплашване. Повече от 600 години затвор са много силен сигнал. Тази територия вече е освободена и може да предаде урок на страната", каза той.

Мафиотски бос екзекутиран в Сицилия

Мафиотски бос екзекутиран в Сицилия

Когато някои хора кажат, че мафията повече не съществува