Дали ще се сменят учебниците по история Зоран Заев заяви, че няма, но че става въпрос за места, на които названието на приятелската нация, каквато е България, се свързва с фашисткия окупатор, съобщи за БТА македонският премиер.

"Никъде в Европа не се споменава името на нацията, когато се говори за фашистки окупатор, и в този дух, в духа на приятелството, сътрудничеството и добросъседството, е нормално да очакваме да се направи това. Установили сме определени слабости и в българските учебници, от българска страна също са готови да направят това, защото така се гради приятелство, защото нито внуците, нито децата и поколенията назад, нито пък в днешно време, можете да квалифицирате цяла една нация с определения", изтъкна Заев.

Румен Радев: Декларации и обещания на РСМ вече не работят

Румен Радев: Декларации и обещания на РСМ вече не работят

Пред еврокомисаря по разширяване Оливер Вархеи Радев постави въпроса за правата на българските граждани в РСМ като европейци

Българското държавно ръководство е повторило позицията на България относно Северна Македония, като е поискало Скопие да предприеме конкретни крачки и даде гаранции за изпълнение на Договора за добросъседство.

"Пътепоказателят, краткото и дългото име на държавата, ненамесата във вътрешните работи и преговорната рамка, която е работа на ЕС с България, са конкретните крачки, върху които работим, и вярвам, че ще ги решим до края на годината", каза премиерът Заев относно това кои са конкретните крачки, които Румен Радев вчера е поискал от Скопие да изпълни по време на срещите с еврокомисаря за разширяване Оливер Вархеи.

Той вярва, че през всички тези месеци досега изграждат допълнителни приятелства, търговията расте, имат взаимни инвестиции в двете страни. "Сътрудничеството между институциите е все по-видимо, инфраструктурата между двете страни все повече и повече се подобрява, тъй като не е важно какво ще бъде договорено формално, а е важно и да подобряваме общото сътрудничество и инфраструктурното свързване между двете страни", допълни македонският премиер.

Той обясни, че най-напред е необходимо да има дипломатическа нота, в която ще се посочи, че краткото име е тъждествено с дългото име, тоест че Северна Македония е същото като Република Северна Македония, и че нямаме териториални претенции, че не се намесваме във вътрешните работи, както и в малцинствените права. Той посочи, че става въпрос граждани на България, които имат възможност като хора, като индивиди, да търсят правата си, както е и в РСМ както е уредено това и във всички други европейски страни.

Светлан Стоев твърд пред еврокомисаря: Очакваме от РСМ конкретни действия и гаранции

Светлан Стоев твърд пред еврокомисаря: Очакваме от РСМ конкретни действия и гаранции

България остава последователна в подкрепата си за европейския път на съседката

Той допълни, че тук спада и секторното сътрудничество между институциите във всички области, включително в областта на инфраструктурата, образованието и труда и социалната област, както и културата, спорта и здравеопазването. Според него е важно и да се реагира при реч на омраза, преди всичко самите институции да внимават във всички свои дейности да изграждат приятелство, а не да провокират определени вражди, както и да водим разговори, да отправяме апели, когато става въпрос за частни субекти.Той изрази готовност България да стане вторият партньор на страната след Гърция, който ще се грижи за македонското небе.

По отношение на паметниците Заев заяви, че голяма част от паметниците, каквито има и в България, и в Северна Македония, трябва да бъдат в дух на приятелство, като добави, че фашизмът не бива да има етническо измерение.