Декларациите и обещанията в диалога с Република Северна Македония вече не работят и България очаква ясни правнообвързващи решения, които да доведат до устойчиви и необратими резултати. Само това ще ускори процеса на европейска интеграция за Република Северна Македония. Това е заявил Румен Радев по време на срещата си в европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи, който е на работно посещение днес у нас.

"България очаква и ефективни действия от институциите на Европейския съюз за утвърждаване на ценностите на демокрацията и зачитането на правата на човека в Република Северна Македония." В този контекст Радев е подчертал, че 120 000 български граждани в Република Северна Македония са и граждани на Европейския съюз и страната ни разчита на подкрепата на европейските институции за ефективното зачитане на техните права.

Светлан Стоев твърд пред еврокомисаря: Очакваме от РСМ конкретни действия и гаранции

Светлан Стоев твърд пред еврокомисаря: Очакваме от РСМ конкретни действия и гаранции

България остава последователна в подкрепата си за европейския път на съседката

България е най-заинтересована от това да види своите съседи в Европейския съюз, но това изисква пълното изпълнение на Копенхагенските критерии за членство от страна на Република Северна Македония, особено спазването на човешките права и принципите на добросъседство, които са в сърцевината на европейското сътрудничество, подчерта българският президент.

Румен Радев е припомнил, че подписаният през 2017 година Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония не се изпълнява и югозападната ни съседка все още не е решила проблемите нито с езика на омразата и насаждането на превратна представа за България в учебници, музеи и паметници, нито има промяна по отношение на правата на гражданите на страната, които открито изявяват българското си самосъзнание.

Предстои Оливер Вархеи да посети и Република Северна Македония, където ще проведе срещи с държавното ръководство на страната.

Посещението на Верхаи идва на фона на това, че България потвърди позицията си относно европейската перспектива на Северна Македония по време на редовното заседание на Съвета "Общи въпроси"в Люксембург. Опитите за влияние от страна на редица страни членки на ЕС се увеличават в последната година, което беше предшествано от почти напълно прекъсване на диалога между двете страни в рамките на комисията по историческите въпроси. 

През ноември 2020 година България наложи вето над преговорната рамка с Република Албания и Република Северна Македония, въпреки изявлението, че бихме могли да подкрепим Албания.

С 30 млн. евро развиваме пограничните райони със Северна Македония

С 30 млн. евро развиваме пограничните райони със Северна Македония

Сред приоритетните обекти е изграждането на новия граничен пункт "Клепало"

Припомняме, в края на мандата си федералният канцлер Ангела Меркел избра за посети Западните Балкани, преди една седмица тя беше в Белград и в Тирана. Това съвпадна с изявление и от страна на високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ, в което се настоява за интеграция на Западните Балкани в ЕС. Още през 2019 г. тогавашният военен министър Красимир Каракачанов РС Македония само използва България за членство в ЕС и НАТО.

В London School of Economics: Блокадата на България за РСМ подкопава глобалната роля на ЕС

В London School of Economics: Блокадата на България за РСМ подкопава глобалната роля на ЕС

Балканите - планетарна стратегическа спирачка на ЕС срещу световни конкуренти

В началото на месеца държавният глава Румен Радев предупреди, че само редовно правителство може да отстоява пълноценно пред европейските партньори позицията ни по отношение на Република Северна Македония и че натискът върху България да отстъпи ще се засилва.