За платформата и принципите на Коалиция "АБВ - Движение 21" пред News.bg лидерът на движението Татяна Дончева.

Г-жо Дончева, добър номер получихте след жребия на ЦИК този на камата, ще успеете ли да нанесете решаващия удар срещу двуполюсния модел, който се очертава БСП - ГЕРБ?
Ще се постараем. Смятам, че ще бъде много добре, ако не искате претенции от рода Кирил Добрев вътрешен министър, може би е хубаво да има някой в парламента, който да възпира подобни страсти и мераци, независимо дали идват от БСП или от ГЕРБ. Дори само това оправдава влизането на тази формация в парламента. "АБВ - Движение 21" е микс между млади и опитни политици, които са по-прагматични, с чувство за реалност и по-приземени.

С какво ще върнете доверието на гражданите?
Ние не сме в позицията да връщаме доверие, защото не сме го губили. Ние сме нови формации. АБВ има един парламентарен мандат, макар и непълен. Ние сме участвали за първи път на изборите 2014 г. По-скоро може да се говори за завоюване на ново доверие. Ние имаме политически биографии - едната част от отбора. Смятам, че дори и враговете ни броят. Смятат, че сме сериозни хора и хора с възможности. Същевременно в един парламент, в който цари хаос и неразбория и всякакви дилетанти бродят, все пак са нужни и малко познания. Това е законодателна дейност, която има много сериозни отражения. В едно време, а такова е нашето време на безпътица, на озлобление на хората, на разбирането им, че трябва всичко да се разруши, защото така им идва отвътре, ще трябва да има и малко разумни глави, малко по-охладени, които са живели малко повече. Опитът в политиката има значение. Знам, че голяма част от вашите зрители ще кажат, махай ги тези стари муцуни, омръзна ли са ни, ако са можели да направят нещо, са щели да направят. Това е занаят, в който опитът има огромно значение. Не случайно хората като отидат на лекар не ходят при най-младия и най-симпатичния, а ходят при този, за който са чували, че е лекувал хора.

Защо така се получава, че всички платформи звучат ляво, но не са леви?
Вие чухте нашата платформа. Смятате ли, че е правена от хора, които просто са преписвали опорни точки?

Не.
Така. Тя е писана от хора, които имат представа за нещата и са ги обвързали. Социалните мерки следват от икономическите. На икономическите предисловието е промени в съдебната система, които да родят възможности да има нормален бизнес климат. Защото, ако няма нормален бизнес климат, няма нормални отношения между фирмите. Няма нормални отношения между работници и работодатели. Фирмите се страхуват от нелоялна конкуренция. Страхуват се, че приближените до властта ще ги потопят и ще ги фалират. Работниците на фалиралите, че ще загубят работните си места. Работниците се страхуват, че работодателите им може извън закона да спрат да им плащат заплатите, да се окаже, че не са им внасяли осигуровки и са им причинили щети, които няма правосъдие, което да възмезди. Нещата са взаимно свързани. Те, според нас, започват с държава на правилата, върховенство на закона, точни и еднакви възможности спрямо всички.

Това пронизва и примерно обещанието, че обществените поръчки ще бъдат за всички и всички ще бъдат равно третирани. Това пронизва и разбирането да създадем един орган, който да прави обществените поръчки над 100 хиляди лева, а не да се вихрят тези схеми по малките общини за строителни поръчки за всякакви неща. По същия начин стои въпросът за това как създаваме един Фонд за иновативни производства и раздаваме парите, ама сме избрали с международен конкурс борда. А работодателските организации и синдикатите са един вид надзор. Ако допуснем раздаването на пари, както е в сегашната Банка за развитие, и всеки, който е в момента силен и овластен отива и сменя листата на преференциалните кредитополучатели, доникъде няма да я докараме.

Сериозно предупреждение за корупционните практики...
И обещание пред бизнеса, че бизнесът няма да бъде третиран като свой и чужд. Обещание за пред хората, които са наемни работници, че наемният труд ще трябва да бъде заплащан достатъчно, хората квалифицирани достатъчно иначе няма как да се справим с бедността и демографската катастрофа. В крайна сметка всичко опира до икономиката. Тя е фундаментът, но когато фундаментът на фундамента е продънен, няма как да стане.

Казахте, че сте избрали да привлечете учителите на актьорите, професори и преподаватели, бихте ли казали повече?
В нашите листи е бившият ректор на НАТФИЗ проф. Халачев, проф. Диляна Мичева, проф. Рачев, режисьорът Борис Панкин, оперната певица Татяна Спиридонова. Това е ясен знак, че за нас културата е национален приоритет и той започва с това хората на културата и то знакови лица на културата да бъдат в листите за народни представители. Сред експертите, които правят законодателството за културата.

В борбата за повишаване на дела за култура в държавния бюджет, в определени изисквания за допълване на парите за култура. Не може при наличие на текст в Закона за хазарта, министърът на финансите Владислав Горанов да превежда само парите за спорта, а не и парите на културата. Това е ясно отношение към културата като към втора категория дейност. Смятам, че това, което предлагаме за бюджетирането на културата, е по-разумно. Укрепването на културните институти и достъпността на хората до тях е също задължителна мярка и смятам, че други партии няма да предложат това.
Културата е нещото, което повдига нацията. Без култура няма нация. Няма просветена нация. Няма образовани хора, няма хора, които могат да правят нови технологии, нови инженерни открития. Трябва да е ясно, че парите, вложени в образование и култура, правят нацията от друга класа.

Те ли ще са основните лица в кампанията?
Може би пропуснахме да отбележим, че коалиция "АБВ - Движение 21" представя пълни листи. Аз видях, че дори патриотите нямат пълни листи. Пълни листи разбираме двойни листи във всички региони. С изключение на Видин, където листата ще бъде четири души. Ние имаме по осем души парламентарни кандидати в Кърджали, Търговище и Разград. Това също говори, иначе няма как да представите такива хора. Лица на кампанията в особен смисъл няма да има. Всички водачи на листа са хора достатъчно престижни. Те са в голямата си част от самите региони. Ние не сме Марешки, който завел варненци във всички листи. Ние си имаме хора за листите от местата, където са.