През изминалата седмица заместник-министърът на външните работи на Иран д-р Сейед Аббас Арагчи бе на двудневна визита в България. Той проведе срещи с външния министър Екатерина Захариева и с българския си колега Георг Георгиев, след което разговаря и с международния редактор на news.bg Цветелин Пенев.

Има ли някакъв напредък в преговорите за доставка на ирански газ за България от 2016?
След премахването на санкциите и ядреното споразумение имаше добра динамика в нашите отношения. Естествено, че при подобен развой първото нещо, което се повлиява, това са търговските отношения и заради това през 2016 г. и 2017 г. бяхме свидетели на 100% скок на износа на България за Иран. Ние също проучвахме други области за сътрудничество, но за съжаление САЩ излязоха от споразумението (ядрената сделка - Бел. ред.). Преносът на ирански газ и петрол към Европа е една от нашите големи амбиции, както и при европейците. А покрай тръбите от страна на Русия, които доставят техния газ и петрол към европейските държави, естествено, че иранските тръби за газ и петрол биха могли да помогнат и да бъдат допълващи към другите. Но господин Тръмп не позволи това да се случи.

В близките няколко години ще се открие ли възможност за доставка на ирански газ за България, след като се обсъжда перспективата за пренос на газ през Грузия в краткосрочен план и в дългосрочен план - на втечнен газ през Гърция?
Наистина се надяваме през следващите години с връщането на мъдростта и логиката в правителството на САЩ големите фирми да успеят се върнат и да инвестират и ние да изпълним тези планове.

Ако европейските държави се огънат и новият механизъм на Франция, Великобритания и Германия не проработи, кой е основният фактор Иран да продължи да изпълнява ядреното споразумение (Съвместният всеобхватен план за действие)?
Ако Иран не успее да се възползва от ползите на ядреното споразумение, споразумението няма да продължи. Във всяко споразумение съществуват две страни. Ако едната страна не изпълни ангажиментите си, и другата няма да изпълни своите. Когато САЩ излязоха от ядреното споразумение, европейските държави казаха: "Вие останете в споразумението, ние ще компенсираме излизането на САЩ." Усилията на европейските държави да намерят оперативен начин за такава подкрепа отнеха доста време. Но днес все пак обявиха, че са създали един специален финансов механизъм за работа с Иран.

Все пак този механизъм е първа стъпка от всичките ангажименти, които са поели, и резултат от декларацията, която направиха. Ако европейците успеят, естествено, ние ще останем в споразумението. Но ако те не успеят, споразумението няма да продължи да съществува. Ние все пак сме свикнали с американските санкции. Знаем как да живеем с тези санкции и как да открием нашите пътища за работа. Все пак ядреното споразумение е едно споразумение във връзка със сигурността, също и за Европа. И Европа трябва за своята сигурност да защити споразумението. Трябва да плаща и разходите. Всяко нещо има някакви разходи.

Иран успява ли да смекчи влиянието на санкциите на САЩ върху икономиката на Ислямската република?
Със сигурност има някакъв ефект върху Иран. Не можем да кажем, че санкциите не са довели до някакви загуби. Естествено, носят напрежение, но натискът няма да принуди Иран да се предаде. Никой в Иран няма да се предаде заради санкциите. Този път и предишните президенти на САЩ са го пробвали. Те също изпробваха различни санкции, но все неуспешни. Когато господин Обама (бившият президент на САЩ Барак Обама - Бел.ред.) потърси взаимодействие, беше, защото те вече бяха изпробвали всякакви санкции и рестрикции, но не постигнаха резултати. В момента господин Тръмп опитва или повтаря същия опит, който не доведе до никакъв успех.

Иран има ли военно присъствие в Сирия и стреми ли се към изграждане на военни бази?
Нашето присъствие, така да кажа, е присъствие на съветници, нашите бойни сили се водят само като съветници към сирийската армия. Тези сили са там по молба и желанието на сирийското правителство. И основната цел е водене на борба срещу ДАЕШ ("Ислямска държава") и разрушаване на ДАЕШ, в което засега сме успешни.

Водят ли се някакви преговори за ракетната програма на Иран. Как ще реагира, ако бъдат наложени санкции?
Това не е вярно. Във връзка с нашите отбранителни възможности, включително и ракетната програма, ние няма да водим преговори с никого. За нашите отбранителни възможности и сили, и за защитаването на нашия народ, няма да искаме разрешение от никого. Във връзка с ракетите не сме водили преговори с никого и няма да го направим. Всякакъв вид нови санкции са продължение на пораженческата политика. Играта със санкциите, поне за Иран, е една игра, която вече е пожънала само неуспехи. Европа е по-мъдра от САЩ и мисля, че няма да участва в тази игра.

Иран спонсорира ли тероризъм?
Иран е основната сила, която води борба срещу тероризма. Ако не беше Иран, можеше сега да водим борба срещу ДАЕШ по улиците на Багдад, Дамаск, Бейрут, Ербил и други градове. Иран дори е жертва на тероризъм. Но от време на време САЩ, Израел и други отправят обвинения в тероризъм срещу групи като "Хизбула".

"Хизбула" не е терористична групировка. "Хизбула" е една група, една фракция в политическата структура на Ливан. Те имат народни представители в парламента, имат и министри в правителството. Те са една основна, ефективна политическа сила в живота на Ливан. Също имат оръжие, с което защитават Ливан от агресията на Израел. Ако не беше "Хизбула", сега още щяхме да сме свидетели на един Южен Ливан под окупацията на Израел. Израел е окупационен режим. Извършил е безброй престъпления срещу Палестина, Ливан и други държави. Обвиненията, които Израел отправя към Иран, имат за цел да избягат от отговорността, която имат за своите престъпления.