Кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков в интервю за News.bg

Г-н Трайков, в края на кампанията сме. Какви са впечатленията ви от обиколките, какви са очакванията на хората?
Не съм сигурен, че сме в края на кампанията. Изглежда, че г-н Борисов и г-жа Цачева са вдигнали бялото знаме, но аз смятам, че мога да положа всички усилия, така че демократите да спрат възхода на левицата. Хората са загубили надеждата, че в България има справедливост, че има сигурност, че могат спокойно да отглеждат децата си тук, а именно това са основни функции на държавата. Те са загубили вяра в държавата си. Аз искам обратното и затова се кандидатирам. Държавата трябва да им служи.

Случи ли се една нормална и качествена предизборна "битка" с останалите претенденти, от която избирателите да могат да направят своите заключения и изводи?
Надявам се поне хората да са видели кой е искрен и праволинеен. Двамата, които се опитаха да се промъкнат зад гърба на гражданите и бягат от дебати, се подиграха с всички, които търсеха информация за техните качества. Това е лошо за демокрацията и е опит да се обезсмисли изборът на хората. Те това целят - да разочароват хората, а пред урните да застанат само стройните партийни редици на ДПС, ГЕРБ и червените. Но хората не са толкова глупави и вярвам, че виждат кой за пореден път се опитва да окупира властта и да я употребява за частно ползване.

Изненадващо еврокомисарят ни Кристалина Георгиева напуска ЕК за пост в Световната банка. Вашият коментар! От полза за страната ли ще е такъв ход от нейна страна?
Това е лично решение на г-жа Георгиева и се надявам, че премиерът е бил наясно с него отдавна, за да може страната ни да се подготви с достойна кандидатура за еврокомисар.

Ясни са параметрите на Бюджет 2017. Какво Вие разчитате в цифрите? Има ли ясни цели и приоритети?
Това е дълъг разговор, но най-общо имаме поредният консервативен бюджет, в който липсват приоритети. За пореден път приходите са подценени, за да може след няколко месеца отново гордо да се рапортува, че сме надхвърлили очакванията за постъпления в държавната хазна. Имаше възможност за много по-ефективен бюджет, който да даде тласък на икономиката, но кабинетът го пренебрегна отново.

Най-вероятно след изборите президентът ще свика КСНС за демографската криза. С какви решения в тази посока трябва да излезе държавата?
Не знам откъде имате такава информация, но демографската криза не предполага инцидентно решение на инцидентно заседание при президента. Решаването на демографската криза предполага комплекс от мерки, свързани както с образованието, така и със здравеопазването, сигурността, справедливостта и икономиката, които в резултат дават стандарта на живот. Няма решение от днес за утре, но работата по този въпрос трябваше да започне вчера.

Последните данни показват, че Цачева губи надпреварата. Очаквате ли парламентарна криза?
Първа предпоставка за парламентарна криза даде Бойко Борисов, който заяви, че ще подаде оставка, ако г-жа Цачева не победи на първи тур. Явно се опита да заплаши всички, които са назначени на държавна или общинска работа по времето на ГЕРБ. Но хората вече не са толкова страхливи, а и светът нито е започнал, нито ще завърши с ГЕРБ. Г-жа Цачева даде всичко от себе си, за да прегърне левите послания на г-н Радев - и за човешките права, и за санкциите срещу Русия, заедно се крият от дебати... При тези условия левите гласове предпочитат автентичния представител, вместо копието. За мен е важно да дам ясна заявка, че мога да спра уговорения мач от името на десните, демократично настроени хора. Тези, които не искат промяна на външнополитическия курс на България, но искат промяна във вътрешнополитическата ситуация. Аз мога да спра възхода на тоталитаризма във всичките му форми и искам доверието на хората, за да го постигна.