Учителят по немски език Холгер Шмидт, живеещ и работещ в Ереван, пред Георги Коларов, news.bg

По какъв повод сте в посолството на Вашата страна – Федерална Република Германия в Ереван?
Тук съм по своя работа и срещата ни е случайна. Просто попаднах в нужния момент на нужното място. И се присъединявам към радостта на арменците и всички чужденци, живеещи в Ереван (Припомняме, вчера, 2 юни, Бундестагът прие резолюция, с която се признава турския геноцид на арменците. Това предизвика всенародни тържества в Армения и митинг пред посолството на Германия в Ереван, б.р.).

Подкрепяте ли решението на Бундестага за признаването на Геноцида над Арменците в Османската Империя?
Категорично подкрепям решението на Бундестага! То е изключително необходимо, за да не се повтарят повече подобни трагедии! Трябва да се обърнем с лице към историята и да изтрием петната от лицето на турците, немците и т. н., осъществили Геноцид срещу арменци, евреи и т.н.

Какви ще са юридическите, политическите, икономическите последствия за отношенията между Германия и Турция, след решението на Бундестага според Вас?
Аз не съм политик, нито дипломат. За това трябва да попитате посланика, ако се доберете до него. Обаче, каквито и да бъдат, смятам, че решението е справедливо и не трябва да се влияе от никакви възможни последствия на засегнатата страна. Като учител по немски, не мога да кажа нищо повече. Освен, че ми е приятно да гледам, как арменските деца, ученици, студенти носят цветя и ги оставят пред посолството на Федерална Република Германия. Много съм поласкан от вниманието и благодарността на гражданите на Ереван.