Вчера, за втори път този месец, стотици учени излязоха на протест по улиците на София. Протестът им е за унищожително и уницително малкия бюджет за наука в България, което довежда БАН до колапс.

За протеста и протестиращите учени, за парите за учените и науката, Десислава Антова, News.bg, разговаря с проф. Евелина Славчева, председател на ОС на БАН.

Проф. Славчева, защо решихте да организирате по този начин Общото събрание на БАН и на какво се надявате?
Решихме да го направим на открито, защото сме изчерпали всички други средства, с които можем да привлечем вниманието на държавата, а освен това искаме и подкрепа от обществото. Искаме обществото и медиите да чуят какви са всъщност нашите проблеми и нашите искания, защото те всъщност не са само искания за заплати. Проблемите са много по-дълбоки и мисля, че това е един хубав начин да се консолидира научната общност и да комуникира директно с обществото.

Всъщност на какви действия се надявате, след като правителството е в оставка?Ние подготвихме това събитие преди да станат ясни тези политически промени, които предстоят и въпреки, че проблемът за развитието на науката е политически проблем, ние не искаме да го правим партиен. Не искаме на тази база да се разглеждат нашите искания. Надяваме се да ни чуят, че е необходима дългосрочна визия и програма, държавна стратегия за това Българската академия на науките необходима ли е и ако отговорът е да, какво точно се очаква от нея. Тъй като правим реформи доста дълго време и единственият резултат от тях е намаляване на субсидията.

Пет милиона субсидия за какво ще стигнат?
Тези пет милиона в проектобюджета са определени като увеличение в сравнение с миналогодишния бюджет, ще покрият единствено увеличението на минималните работни заплати с 40 лв. от януари догодина. В БАН около 1800 души са на минимална работна заплата. Така че всъщност това в никакъв случай не са пари за наука. Нещо повече - идва следващият проблем - висшистите в БАН, които са инженери и обслужват сложна апаратура, са със заплата от 450 лв. в момента. Така, че техните заплати трябва да бъдат увеличени, за да достигнат минималните. Вие представяте ли си за какви парадокси говорим. Някак си това не се поставя като проблем на обществото, а като проблем на някакви професори, които искат увеличение на заплатите си. Това е обидно, това е нечестно и невярно.

Как може да бъде затворена страницата Дянков?
Това е въпрос, който трябва да зададете на друго място. Ние искаме чуваемост от политиците, искаме сериозно отношение, когато се разисква въпросът за бюджета на БАН. Искаме да ни чуят какви са проблемите. Не искаме да казват това е положението - няма повече възможности. Още повече, че те са подписали едно споразумение с ЕС, в което до 2020 г. бюджетът за наука трябва да достигне 1% от БВП. В момента е 0,2%. Грижата е тяхна. Ние можем само да поставим въпросите.

Смятате ли, че единствено липсата на норматив, по който да се приравнят заплатите на доценти и професори от БАН с тези от университетите е оправдание?
Не, аз не приемам дори така да бъде поставен въпросът. Ние тук не искаме да се конкурираме и сравняваме с професорите във ВУЗ-вете. Те имат ясни механизми, по които се определя техният бюджет. Това, за което ние настояваме, е ясен механизъм за определяне бюджета на БАН, така че там да бъдат заложени средства за издръжка на БАН, за ток, за отопление, за консумативи, за поддръжка на уникални апаратури и разбира се за нормални заплати на учените.

В момента какво покрива субсидията?
В момента държавната субсидия ще покрие 85% от необходимите средства за Фонд работна заплата. Средната брутна работна заплата в БАН е с 200 лв. по-ниска от средната брутна за страната. С тези допълнителни 5 милиона лева ние ще покрием 85% от нуждите за Фонд работна заплата, като включим и увеличението на минималната работна заплата. За да можем да получим заплатите си на това ниво - 200 лева под средната и да имаме някакви средства за поддръжка на няколко големи апаратури ръководството и настоятелството на БАН, са гласували, че са необходими 98 млн. лв. Това е минимумът на минимумите. В това решение на настоятелството за са гласували членовете на правителството, които са членове и на настоятелството. Това са министрите на икономиката и образованието. Въпреки това резултатът е бюджет 73 млн. лв. + пет милиона лева. Парадокс.