Разговаряме със заместник-министъра на външните работи на Република Армения Зохраб Мнацаканян в рамките на визитата на премиера Борисов в Ереван

Господин заместник-министър, как оценявате арменско-българските взаимоотношения?
Общите ценности и историческото минало са двигател на нашите отношения. Ние имаме идентични цели и задачи във вътрешната и външната политика както общоевропейски, така и регионални. Вашата страна е много интересна за нас. Макар че България вече е член на ЕС, а Армения - не, отношенията се развиват всестранно.
По време на визитата си в Брюксел нашият президент Серж Саркисян потвърди динамичното развитие на преговорния процес по договора за асоциирано членство на страната ни. Ние се надявам на скорошни облекчения и по отношение на визовия режим. Европейската интеграция на Армения протича с активно българско участие.

Как се развива сътрудничеството по "горещата" външнополитическа тема: признаването на Геноцида над арменците в Османската империя?
Липсата на справедливост по отношение на непризнаването на Геноцида от много страни по света ни огорчава. Това не е само арменски, а общочовешки проблем. Не можем да забравим, че Османската империя е проявявала нечовешко отношение към нас. Актът на признаването е превантивна мярка срещу евентуалното негово повтаряне на други места на Земята.
Затова той няма пряко отношение към развитието на нашите двустранни връзки с Турция. По тази причина нашият президент Серж Саркисян инициира "футболната" дипломация, довела до подписването на Цюрихските протоколи. Ние до сега държим на тях. Те не са ратифицирани по вина на Труция. Надяваме се този парадокс да отпадне в близко време. И много разчитаме на помощта на България в това отношение, в качеството й на съсед на Турция и наш приятел.

Разчитате ли на българска помощ за разрешаването на конфликта в Нагорни Карабах?
Карабахският конфликт има шанс за разрешаване не на последно място и благодарение на ОССЕ, в която участва и България. Принципите за неговото приключване са достатъчно ясни: неприлагане на сила, териториална цялост, право на нациите на самоопределение. Ние сме готови да ги приложим и да вървим напред. Не може един от тези принципи да се поставя пред другите два, в изгода на една от страните в конфликта! Справедливото решение е компромисно.
За съжаление, в Баку не са готови на компромис, за разлика от нас. Ние сме готови да върнем територии в замяна на промеждутъчен статус на Нагорни Карабах и ако Азербайджан признае правото на свободно волеизявление на нагорнокарабахския народ.

Как ще отговорите на последните обвинения на азербайджанските медии, че складирате ядрени отпадъци на териториите, подлежащи на връщане?
Те ни обвиняват в какво ли не още! Тероризъм, наркотрафик, религиозен фундаментализъм - всички негативи в този свят са концентрирани върху Нагорни Карабах! А там хората се чувстват европейци и наистина са част от Европа! 40% от тях бяха подложени на азербайджанска окупация и тежки репресии! Ние помним тези жестоки времена и никога няма да ги забравим!

Притеснява ли ви сътрудничеството в областта на енергетиката на София с Баку и Анкара?
Ние по-добре от всички останали разбираме какво е енергийна безопасност! В това отношение успяхме да я обезпечим за себе си и продължаваме да работим в това направление. Обаче, когато енергийната безопасност започва да служи на едностранния подход в нашия регион, се стига до нарушаване на неговата военно-политическа стабилност. Последната не може да бъде едностранна.
Ако привлекателността на енергийната безопасност и ресурсите изкушават нашите външнополитически партньори, това не води до мир, справедливост и стабилност в региона. В това отношение ние виждаме прогрес в определени европейски организации, с които водим взаимно полезен диалог. Надяваме се в него да се включи и българската страна.

Какви са, според Вас, перспективите на българо-арменските отношения?
Ние много високо оценяваме сегашното българско правителство, неговата работа за укрепването на двустранните отношения. Това е очевидно и визитата на българския министър-председател Бойко Борисов потвърждава нашата оценка. За нас тя е пореден акт на взаимно разбирателство, основано на дълбоко вникване в проблемите и перспективите на стабилността в нашия регион. Надяваме се и на по-нататъшно всестранно сътрудничество, полезно и за двете страни.