Солун е живописна локация, който може да ти предложи емоции от всякакъв характер. Преди години е бил важна част и от българската история. Често за сънародниците ни обаче този голям гръцки град просто е последната спирка преди мечтаната им лятна почивка из ръкавите на полуостров Халкидики.

Нещата обаче рязко се промениха в горещата вечер на 28 юли. От снощи Солун е мястото, където се написа новата глава от любимата на мнозина "Синя приказка". Левски изигра перфектен двубой под ръководството на Станимир Стоилов и достигна до равенство 1:1 срещу ПАОК, което гарнирано с победата 2:0 в София, прати "сините" в третия предварителен кръг на Лигата на конференциите.

От Левски ще помолят за отлагане и на мача с Черно море

От Левски ще помолят за отлагане и на мача с Черно море

За това призна Иво Ивков

"Тумба" замлъкна злокобно, а миналогодишният четвъртфиналист в турнира преклони глава пред отбор, който до преди 12 месеца дори не знаеше дали ще продължи своето съществуване. И да! Левски сътвори нещо голямо. Подчини отбор с бюджет в пъти по-голям от този на "сините" и го направи с игра, при това в два поредни двубоя.

Снимка 582373

Източник: startphoto.bg

Екзекутирането на "двуглавите орли" стана факт благодарение на отличната тактика на левскарите. Макар всички да очакваха опълчение и страх, за почти всичките 90 минути носителите на Купата на България не се поддадоха на напрежението. Левски разкри футболната си философия и в Солун, където явно мислеха, че всичко е плод на случайността и обратът ще бъде повече от лесна задача.

Дори и враговете на отбора ще приемат факта, че за цял мач вратата на Николай Михайлов почти не беше застрашена. Левски изигра учебникарски двубой в защита. Сонко Сундберг и Кордоба държаха центъра на отбраната под контрол, като често в помощ им се притичваше и дефанизвният халф Келиан ван дер Каап. С това си представяне "лалето" даде сериозна заявка за титулярна роля на тази позиция. По универсалност и маниери на терена леко напомня на Станислав Ангелов, който преди години можеше да покрие всеки един проблемен пост. По фланговете безупречен мач изиграха Жереми Петрис и Патрик-Габриел Галчев.

Лудата радост на левскарите след отстраняването на ПАОК

Лудата радост на левскарите след отстраняването на ПАОК

Директно от "синята" съблекалня

Мнозина се чудеха защо Стоилов направи странното действие да зачеркне Анте Блажевич след само един официален мач. Още по-шокирани бяха, когато договор бе предложен на непознат състезател от Царско село. Е, Петрис доказа това с изключително себераздаване. Не допусна фрапантни грешки в своята зона, а с бързината си полагаше началото на много опасни контраатаки. Трябва му време, за да постигне синхрон с колегите си, но предпоставките за разгръщането на неговия пълен потенциал са оптимистични. Същото важи за Папи Галчев. От вчера младокът не е просто "Папи", а Патрик-Габриел. Момчето стана мъж. Бори се като лъв срещу Андрия Живкович и в поредица от случаите доминираше срещу струващия милиони сръбски национал. Изобщо Галчев изживява истински възход при работата си със Стоилов, а неговата поливалентност го прави изключително важна фигура в изграждането на този нов Левски.

Снимка 582401

Източник: startphoto.bg

В средата на терена, подобно и на първата среща, Георги Миланов и Филип Кръстев тичаха двойно над обичайното, за да неутрализират креативният отдел от халфовата линия на ПАОК. Направиха необходимото, за да бъдат "гара разпределителна" между защитата и нападението. А в атака левскарите имаха своето магическо трио. Бари - Уелтън - Роналдо. Млади момчета жадни за футбол и подобни големи мачове. Нито един от тях не се пестеше, като често можеха да се видят и дълбоко в половината на своя тим, където активно помагаха за бързото отнемане от топката. А напред е ясно. За разлика от първия двубой, където вечерта беше за Уелтън, снощи много силно впечатление направи Роналдо. Юношата на Сао Каетано не спираше да тормози тромавата защита на ПАОК, а отличните му реакции спомогнаха и за наказването грешката на Елефтериос Лирацис, при която се стигна до безценния "син" гол.

Ивков: Не съм по силните думи, но това е едно добро начало

Ивков: Не съм по силните думи, но това е едно добро начало

"Отстранихме клуб, който е светлинни години пред нас"

Изобщо Уелтън и Роналдо са изключителни трансферни попадения, които при пробив в Европа, ще повишат сериозно своята цена и за жалост трудно биха могли да бъдат задържани на "Герена".

Снимка 582403

Източник: startphoto.bg

Но трудното тепърва предстои! Левски разчисти пътя си с останките от смятания за фаворит ПАОК. Сега групите в ЛК изглеждат идея по-достижима цел, ала е време за по-непретенциозните опоненти, които винаги са били "криптонитът" за "сините" герои. Цялостната философия за битките с Хамрун Спартанс ще трябва да бъде преработена, а и самите футболисти да бъдат свалени на земята. Малтийците доказаха, че не са случаен отбор, а отстраняването на популярен тим като босненския Вележ (Мостар) със сигурност трябва да бъде достатъчно красноречиво предупреждение.

Левски привлича още един бразилски футболист?

Левски привлича още един бразилски футболист?

В радара на "сините" е попаднал и млад български играч

Този Левски заслужава своята съдба. Заради ръководството, треньорите, футболистите и феновете. Рядко срещаната абсолютна симбиоза просто няма как да не даде резултат. И случилото се на "Тумба" трябва да бъде само началото.

Поне за малко, Солун отново беше български. А спомените за безгрешното "синьо" сиртаки в дома на ПАОК, дълго ще топлят сърцата.