През лятото Левски се раздели с един от най-добрите си футболисти - Мехди Бурабия. Мароканецът с френски паспорт премина в носителя на Купата на Турция Коняспор, а в касата на "сините" постъпиха около 1 млн. лева.

Халфът бързо демонстрира качествата си и се превърна в един от основните играчи на "Орлите от Анадола". Към днешна дата той е започнал като титуляр във всички мачове на "зелено-белите" от първенството и в Лига Европа. Мехди бе с ключов принос за успеха над Бешикташ за Суперкупата на Турция в началото на кампанията. Доброто му представяне не остава незабелязано и той може да попадне сред избраниците на селекционера на Мароко Ерве Ренар за Мондиал 2018 в Русия. 

ТОПСПОРТ се свърза с 26-годишния полузащитник, който разказа за началото на престоя си в южната ни съседка. Бурабия разкри какви, според него, са причините за слабото представяне на Коняспор в Суперлигата през този сезон, както и какво не е достигнало на отбора да продължи в елиминационната фаза на Лига Европа.

Халфът обяви, че продължава да следи случващото се в бившия му отбор - Левски, като добави, че "сините" не са загубили шансове да триумфират с титлата още през този сезон.

Мехди Бурабия - от отписан в Левски до звезда в Турция

Мехди Бурабия - от отписан в Левски до звезда в Турция

Бившият футболист на "сините" бързо се превърна в основен играч на Коняспор

Мехди, вече повече от шест месеца си в Турция. Как се чувстваш?

- Чувствам се отлично в Турция. Началото тук беше трудно, но с много работа се подготвих добре за моя дебют. Страната ми харесва, а условията са повече от отлични.

Снимка 313950

Източник: Twitter

Ясно е, че не може да се прави сравнение между българското и турското първенство. Какви са според теб основните разлики между двата шампионата?

- Да, разликата между двете първенства наистина е голяма. Тук се набляга повече на физиката и тактиката. Играчите технически са по-добри. Говорим за съвсем друго ниво.

Какво ти коства, за да се превърнеш толкова бързо в основен играч на Коняспор и да си спечелиш обичта на феновете?

- Опитвам се да се фокусирам единствено върху представянето си на терена. Работя усърдно, за да съм на ниво във всеки един мач и да усъвършенствам качествата си. Отношението на привържениците може само да ме ласкае.

Левски награди с почетен плакет Мехди Бурабия

Мехди Бурабия: За мен беше чест да нося "синята" фланелка

Халфът си взе довиждане със "синята" общност чрез Instagram

На какво отдаваш слабото представяне на Коняспор в Суперлигата към този момент?

- Наясно сме, че моментната ни позиция не отговаря на качествата и нивото на нашия отбор. Може би не бяхме готови да играем на всеки 3 дни. Освен това загубихме много точки в последните минути. Преди около 2 месеца сменихме треньора (б.а. Мехмет Йоздилек пое тима, след като Мустафа Акчай бе уволнен) и представянето на отбора ни значително се подобри.

В Лига Европа изиграхте добри мачове ....

- Направихме добра кампания в турнира, но малко късмет не ни достигна да продължим в елиминационната фаза. Тези мачове са урок за нас, натрупахме ценен опит. Беше ни трудно да се фокусираме върху двата турнира, в които участвахме. Сега е моментът да започнем да трупаме точки в първенството.

В последните мачове играеш зад нападателя. Как се чувстваш на тази позиция?

- Определено е по-трудно и различно за мен. Опитвам се да свиквам и вече се чувствам добре там, но ще видим дали треньорът ще продължи да ме изполва на тази позиция.

Следиш ли какво се случва в бившия ти клуб Левски? След напускането ти беше привлечен играч като Габриел Обертан, както и треньор с добро име в Италия - Делио Роси ...

- Опитвам се да следя резултатите на отбора, но нямам много свободно време, за да гледам някой мач. Наистина направиха добра селекция, след като си тръгнах. Знам, че отборът не е далеч от първото и второто място.

Снимка 333721

Източник: GettyImages

Какви са шансовете на Левски да се пребори за трофей през този сезон?

- Силно се надявам, че Левски ще продължи да се развива като клуб и отбор. Левски трябва всеки сезон да играе в евротурнирите! Тимът има много фенове, които чакат от дълго време да бъде спечелен трофей. До края на този сезон има много мачове. Важно как отборът ще започне втората част от кампанията. Защо да не стане шампион още през този сезон!? Преднината на Лудогорец и ЦСКА не е толкова значителна. Шансовете за Купата на България също са големи.

Може да играеш на Световното първенство с Мароко. Това ли си пожелаваш в личен план през новата година?

- Честно казано, не съм си поставил някакви определени цели. Работя усърдно, за да давам най-доброто от себе си за Коняспор. Останалото ще дойде от само себе си. Предстоят ни много важни мачове в клубния ми тим и съм фокусиран изцяло върху тях.

Снимка 333719

Източник: GettyImages