Наско Сираков от днес е официално собственик на мажоритарния пакет акции на футболния клуб Левски. Така той има не само привилегията да определя бъдещето на "сините", но и задължението да плати съответната сума по сделката, съобщава БТВ.

Адвокатът по търговско право Ивайло Дерменджиев обясни, че новият собственик трябва да плати общински данък, равняващ се на 5% от стойността на акциите. Мажоритарният пакет представлява 86.6% от собствеността на Левски.

"Принципът  на закона е, че такова имущество трябва да бъде облагано, дори и когато е получено безвъзмездно. Вторият признак е, че трябва да бъде заплатен данък от получателя на акциите. Номиналният капитал в случая е 26 милиона лева. Съответните 87% са съответната част от тези милиони. Върху тях трябва да се плати този данък най-вероятно ( 1 125 800 лева)", обясни Дерменджиев.

Според юриста съществува и друга възможност. Акциите могат да се предадат на новия собственик с договор срещу минимална сума.

Предишният държател на ценните книжа Георги Попов, заяви преди джиросването, че собствеността ще бъде предадена на Сираков безвъзмездно. Той сподели, че заедно с Васил Божков няма да настояват да им бъдат  върнати вложените в клуба 25 милиона лева.

Как може да стане прехвърлянето на собствеността на ПФК Левски

Как може да стане прехвърлянето на собствеността на ПФК Левски

При всяка промяна се записва името на новия притежател, а самото прехвърляне става чрез джиро