Конър Макгрегър е, а и винаги ще бъде величина в смесените бойни изкуства. Независимо дали го снимат от всички възможни гледни точки в съдебната зала или се опитват да извадят кадър с негово присъствие в стриптийз клуб, с чаша в ръка, ирландецът се превърна за относително кратко време в истинско явление в света на ММА.

Снимка 374122

Източник: GettyImages

Сега името му отново се спряга високочестотно, този път заради завръщането му в октагона след продължително отсъствие. Не срещу кого да е, а в спор за пояса с действащия шампион в лека категория Хабиб Нурмагомедов.

Двамата ще се изправят един срещу друг в "Т-Mobile Arena" в Лас Вегас, на 06.10. Това беше голямата новина от поредната пресконференция, по повод 25-ата годишнина на UFC, на която лично президентът на организацията Дейна Уайт поясни и кои ще са големите мачове в окатгона до края на годината.

Изненадата, голямата новина, бе запазена за последно, като Уайт дори се извини на популярен в тези среди журналист, попитал го минути преди това защо основният мач в Лас Вегас през октомври няма известни съперници.

Конър Макгрегър се завръща. Хабиб Нурмагомедов го очаква. Двамата вече имат своята "история", предшестваща битката помежду им. Напрежението, спекулациите, появяващите се периодично малки "подсказки" за срещата създадоха необходимото очакване и привлякоха вниманието на аудиторията до такава степен, че Уайт и UFC да си позволят да му поставят етикета "сблъсъкът на годината". Стигна се дори още по-далеч, като мачът бе обявен за "най-великият в историята" на ММА.

Едно е ясно - всички предпоставки за една голяма битка са налични. Има я закачката, след скандала между Хабиб и дясната ръка на Макгрегър - Артьом Лобов и последвалата вандалска изцепка на Конър, с хвърленото доли по автобуса с участниците в тогавашната гала вечер.

Обидите валят като из ведро, но в този прогресивно развиващ се процес се забелязват и огромните разлики между двамата бойци. От чисто принципна, философска, психологическа гледна точка.

Конър е ексцентрик. Непоправим. Неповторим, по отношение говоренето и обиждането без ограничения. 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Но и също толкова убедителен в октагона. Питайте Алдо. Питайте Еди Алварес. И когото още пожелаете.

Снимка 295292

Източник: GettyImages

Унищожителен ляв, за чието задействане са му необходими едва части от секундата. Невъобразими нива на физическа подготовка и издръжливост, тренировки до припадък. След които от щаба му го събуждат, вдигат го на крака и той продължава. И пак, и пак, и пак. Боец без ясно очертан лимит на действие. Сякаш неизчерпаем. Почти перфектен в размените в стойка.

Но откровено слаб на земя. И тук има няколко души, които можете да питате, за да ви го потвърдят. Включително и непретенциозни такива, като Чад Мендес. Които на няколко пъти бяха близо до това да задушат Прословутия.

Снимка 294530

Източник: GettyImages

За Нейт Диас дори и дума не може да става. Той не само стигна до победа в единия от мачовете си с Конър, но и до днес е твърдо убеден, че е победител и в ответния сблъсък. Заради онова също толкова прословуто неединодушно съдийско решение на UFC 202.

Снимка 229603

Източник: GettyImages

Какво имаме в другия ъгъл? Уникален, невероятен и може би единствен по рода си самбист и борец в UFC. 26 последователни победи. В професионалния ММА. Нито една загуба. Борещ се с мечки още на 8-годишна възраст, отгледан от "бащата на ММА в Дагестан" и негов биологичен такъв Абдулманап Нурмагомедов.

Хабиб е абсолютната, тотална противоположност на Конър. Смирен в победите си (все още не знаем дали е такъв и при загубите), трениращ като животно, в буквалния смисъл на думата - по планинските била през зимата, гол до кръста, носещ огромен камък до върха на произволно избрано възвишение, трениращ с тази тежест там, на място, след което и занасящ я обратно до стартовата точка. Без да я пуска нито за момент.

Прекарал детството си в едва ли не бойна подготовка, трениращ до неузнаваемост в залата, задължително с по-възрастни и тежки опоненти.

Снимка 374136

Източник: Twitter

"В началото не разбирах какво точно значат думите на моя баща. Юмруците обаче ги разбрах веднага", казва самият Хабиб в популярно видео.

Представете си за какво става дума. За какъв манталитет става дума. За какъв животински, нямащ никаква връзка с цивилизацията, "армейски" подход става дума.

"Не се гордея със сина си. Нямам причина да го правя. Талантът му е даден от Господ. Той е длъжен да го развива и да се съобразява с него. Денят, в който реши, че знае и може всичко, ще е последният за него в спорта", казва бащата на шампиона в Ultimate Fighting Championship.

Снимка 374138

Източник: Twitter

Стигаме и до слабостта в представянето на Нурмагомедов, въпреки че на първо време се твърди, че такава не е налична. Хабиб започва бавно мачовете си. По традиция. Не слабо, но бавно. Не се притеснява да понася удари, както се видя в мача му с Джонсън. Лоша работа... Защото Конър не е Майкъл Джонсън.

Снимка 374118

Източник: GettyImages

Дори в последната си битка - с Ал Якуинта - Хабиб реши да си играе с огъня. Да протака срещата, да умори съперника си и да докаже, че може да го надиграе постепенно.

Снимка 374120

Източник: GettyImages

Честно? Не виждам как нещо подобно ще се случи в двубоя му с Конър. А именно това гласи заканата на Хабиб:

"Ще го мъча. Ще го превъзпитам. Ще го накарам да съжалява за всичко и едва след това ще размажа физиономията му. Ще променя лицето му по такъв начин, че няма да има реванш. Няма да има срещу кого да се бия следващия път, защото Макгрегър ще е неузнаваем", заяви Нурмагомедов. 

С опонент като Конър Макгрегър обаче е трудно да се прецени дали ще го има моментът "след това". Прекалено забавяне, игра с огъня и накъсване на темпото могат да ти костват всичко.

Снимка 374107

Източник: Twitter

Начинът, по който Нурмагомедов избягва ударите на съперниците си не е в негова полза срещу Макгрегър. Отдръпване на главата назад, няма да му свърши работа. Дългите ръце и огромният разтег на ирландеца отново не биха били в полза на дагестанеца. Репликите, от сорта на "Откажи се!", "Титлата е моя, разбери" и т.н., използвани от него в предишните му мачове също няма как да влязат в употреба срещу ходещата говорилня от Кръмлин.

Каква е равносметката от всичко казано?

Хабиб може да спечели на земя. Конър е превъзходен в стойка. Мачмейкърите на UFC вероятно са доволни от перфектно свършената работа. Две пълни противоположности се изправят една срещу друга в Лас Вегас. Този път няма спасение. Няма оправдания. Няма хвърлени колички, няма съд и присъда. Има го октагона. И съперника срещу теб. Лице в лице. Веднъж и завинаги.

Големите анализи, точните или не съвсем прогнози, обидите и празните приказки - всичко изчезва тогава, когато светнат прожекторите.

Единственият минус на този исторически сблъсък, е че победителят може да бъде само един...