Първият iPhone излезе през 2007 г. с напълно запечатано тяло и без опция за лесно изваждане на батерията, като оттогава досега телефонът на Apple поддържа този стандарт и става все по-труден за отваряне.

Раци, омари, ракообразни, хитин и как да се използват черупките им за производство на батерии

Може ли да се създаде батерия с помощта на ракообразни

Раците и омарите идват на помощ

В началото на смартфон ерата производителите на Android продължиха да залагат на подвижен заден капак и сменяеми батерии, но те също изоставиха този подход и преминаха към модели със запечатан гръб. 

Много възможно е обаче в близко бъдеще чрез закон ЕС да поиска от технологичните компании отново да въведат дизайни на телефони със сменяеми батерии, съобщава TheNextWeb. 

Снимка 600321

Източник: iStock

Със запечатването на гърбовете на телефоните си производителите през годините успяха да създадат по-тънки устройства с по-висока защита от вода, но тези аргументи не са фактор за решенията на ЕС. 

Идеята на законодателството е да направи ремонтите и смяната на батериите по-лесни и евтини, но и да засили рециклирането на стари батерии и да урегулира добива на материали за направата им. 

Проектозаконът предвижда изискване поне 16% от кобалта, 85% от оловото, шест процента от лития и шест процента от никела в новите батерии да са добити чрез рециклиране на стари батерии.

Снимка 600322

Източник: iStock

Тези промени ще засегнат и производителите на електромобили, става ясно от съобщението. 

Технологичните компании ще имат около три години и половина, за да пригодят устройствата си към новите изисквания, но засега не става ясно точно кога се очаква новият закон да бъде приет. 

Европейският съюз и новият USB-C стандарт за зареждане

ЕС принуди със закон Apple да смени Lightning порта с USB-C

Влиза в сила през 2024 г.

Припомняме, че по-рано тази година Европа прие закон, който задължава производителите на електроника да преминат към единен USB-C стандарт за зареждане, като за прокарването му отново бяха изтъкнати съображения за намаляване на отпадъка и улесняване на потребителите.