Най-лесно е да се критикува. Да се дават безразборни, често и не особено добре аргументирани съвети.

След загуба е още по-лесно. А при само една победа в 18 мача, отговорите са дадени още преди на дневен ред да бъдат поставени въпросите. Анализът би бил направен с лекота от всеки, а ситуацията - кристално ясна.

България имаше своите добри моменти срещу Финландия. В началото на двете полувремена. Но само за по 7-8 минути от всяко от тях. Крайно недостатъчно за реалността в съвременния футбол.

България загуби гостуването си на Финландия с 0:2

Слабо второ полувреме и историческа първа загуба за България от Финландия

Само точка в групата и много въпросителни за Дерменджиев и компания

Да, ако си с отбраната на Италия или Франция, вероятно може да си позволиш да започваш силно всяка част от мачовете си, да отбелязваш по едно попадение в началото и едно след почивката, след което да изчакваш възможностите си на контраатака.

Но ние не сме световен шампион.

А по-лошото е, че в последните години въобще не е ясно кои сме, какви сме и къде се намираме, от гледна точка на ситуацията в европейския национален футбол.

Снимка 500127

Източник: LAP.bg

Спортно-технически анализ има кой да направи. Някой специалист. Въпреки че беше съвсем отчетливо, че имаше няколко слаби звена в отбора ни. Цветков бе сред тях. Поради една или друга причина, той не бе на нормално, за национален отбор, ниво. От Десподов също се очакваше да направи далеч повече, да е по-убедителен и да бъде пример за останалите в тима ни.

Йомов обаче показа сърце. Както винаги. Недялков отново доказа, че е биткаджия и без значение колко твърдо и грубо се играе срещу него, не спира да се старае да покаже най-доброто, на което е способен. Луков имаше няколко ключови намеси. Индивидуалната класа на Краев е безспорна. Тази на Илиев също. И така нататък, и така нататък.

Но само с това, с отделни епизоди на проблясъци, ще бъде невероятно трудно да се случат нещата. По-скоро дори невъзможно.

Снимка 500110

Източник: LAP.bg

Ако наистина това е нивото ни, ако не успяваме да се възползваме от факта, че си спечелихме с късмет присъствието сред малко по-добрите тимове в Лигата на нациите, получавайки неочаквано "повишение", ако нямаме силите да се надиграваме равностойно с Унгария и Финландия, то значи Пелето е прав.

В студиото на националната телевизия Ангелов, запознат доста добре с нивото на футбола там, където е от най-съществено значение за бъдещето - при подрастващите - сподели, че явно има нужда от кардинална промяна.

Снимка 500123

Източник: LAP.bg

Може би става дума за грешка на високо ниво. В разбирането на философията за развитието на играта в страната ни.

Лошо...

Една кадрова корекция, някой отделен футболист, който трябва да бъде сменен, за да потръгне играта на отбора, е лесна задача. За всеки най-обикновен селекционер.

Ако обаче проблемът е цялостен (което е едно от малкото възможни обяснения за негативната, сякаш вече безкрайна серия), то значи всички в най-популярния спорт у нас ги очаква много работа. И обръщане на вниманието към бъдещето на страната - талантите, с които ние самите разполагаме, а не "вносът" на материал от чужбина, с подчертано спорни и съмнителни качества.

Снимка 500111

Източник: LAP.bg

Чужденци е имало и преди в клубния ни футбол. Но поставени в една равнина с някои от тези, които сега са в страната, при невъзможността да се покриват кой знае какви финансови претенции от нашите клубове, а и при положение, че сме 89749832-и трансферен избор за един качествен французин, да речем, е пагубно за нивото на привличаните у нас чужденци.

Налагане на ограничения от страна на БФС?

Това е един от възможните ходове. Но при него, ако бъде избран, по-скоро ще се стигне до опити за заобикаляне на това правило, до натурализиране на чужденци и още по-неприятна ситуация и от тази, която е в момента.

По-скоро е необходимо самите ни клубове да осъзнаят къде е границата.

Трудна работа...

Още повече когато предимно с чужденци класираш отбори в групите на клубните турнири. Там, където са големите пари. Защото футболът отдавна е просто добър бизнес. И нямаш каквото и да било намерение да променяш това, защото иначе няма да има възвръщаемост и реално погледнато смисъл от това, което правиш.

Снимка 500108

Източник: LAP.bg

Тогава какво е решението?

Примиряваме се с положението и приемаме факта, че никога повече няма да разполагаме с конкурентен национален отбор? Че вече не на децата, а след някоя и друга година ще трябва на внуците си да обясняваме, че наистина сме имали футболисти, останали на крачка от финала на Световното първенство? Че е случайност, че пропускаме пореден голям форум или пък че по без да искаме и поради някаква съвсем различна причина имаме само една победа в 18 мача?

Нека не журналистите и феновете, а тези, от които наистина зависи промяната, да се чукнат малко в това, което носят над раменете си. И да поставят всичко в една равнина. За да си дадат реална сметка за случващото се.

Преди години казвахме, че трябва "да се усетим, преди нещата да са излезли извън контрол".

Това време обаче по-скоро отдавна отмина...

Снимка 500125

Източник: LAP.bg