Въпросът за забраната на тютюнопушенето на обществени места към момента не е актуален, но рано или късно отново на правителството ще му се наложи да се върне към него.

В момента актуалната е чалгата. Нали е лято, сезонът на дините, монокините и купона. И къде ти купон у нас без чалга - това е елитарно занимание. И ако все още не сте се сетили какво е общото между чалгата и цигарите, значи сте от тези, които не слушат чалга, не пушат цигари и не щракат програмите на телевизора.

Към момента музиката за народа е поп-фолкът - какъв по-добър начин за масова реклама. За тези, които никога, ама никога не са гледали Планета - пуснете си поне от любопитство. Това се превръща в канал тип WS Teleshop, ама за цигари и алкохол.

Ама чакайте малко, нали рекламата на цигари не била позволена?!

Явно България е единствената страна, която си има канал за реклама на цигари и алкохол. Гледаш новия клип на Преслава, Константин и т.н. - който е любимецът на народа в момента - все едно слушаш ода за цигарения дим. Добре де, не точно слушаш - понякога само гледаш рекламен клип от 3, 4 минути + бонус песен и известно лице на екрана.

Главният герой непрестанно пуши, пуши и жена му, и втората и третата му жена и така нататък. Е като гледаш толкоз дим, ако си пушач, как да не ти се поиска да запалиш една...

Както каза една приятелка след като гледа „Гадни копилета" на Тарантино - тези в тоя филм само пушат, толкова ми се пушеше като ги гледах, че едвам му изчаках края.

Така е и с чалга клиповете. Първо се започва с „я, тези колко много пушат", колко е секси разголена мадама да си върти цигарата в устата и да си друса циците пред селянин с колело, ама не - с беемве, да кажем.

След това се появяват разни надписи татуирани по тялото на фолк дивата - не, това не е надпис на марката цигари, глупости. Яяя същият надпис виси като картина над главата й, като билборд на улицата в клипа, декори на спонсора натрапчиво те дебнат на всеки кадър.

И как българинът да спре да пуши, като в заведението, в което ходи му пускат Преслава, Андреа и Константин, които му бутат цигарки от екрана. „Ама айде моля ти се де, пални, я виж и ние как само пушим, пък какви сме напращели..."

Какъв ти закон за забрана на пушенето на обществени места? Кой ще го спазва?

Ами ако вземат да забранят пушенето на обществени места и Пайнер реши да отмъщава? Жална им майка на ГЕРБ. Полицаите, дето пушиха в знак на протест - пасти да ядат, ама буквално.

Ако всеки българин, който слуша чалга запали цигара и подкрепи своя любим изпълнител пред „Св. Александър Невски", ще поставим рекорд на Гинес за кючек на открито. Пък иди после разправяй, де били открити мощите на Св. Йоан Кръстител и да живей религиозният туризъм в България...

Рекламата на цигари да се забрани тотално, предложи бившият шеф на здравната комисия в парламента Лъчезар Иванов през юни. Тогава той съобщи, че е внесъл промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия.

Ако парламентът ги подкрепи, от началото на следващата година ще изчезнат билбордовете и таблата от витрините на магазините, които показват съответната марка. Това е цитат от в-к. „24 часа",18 юни, 2010 г. Лъчезар Иванов вече не е на поста си, дано пък промените, които е внесъл дадат своите плодове, а не се изпарят яко дим.

"Целта ни е да приведем законодателството на страната с останалите европейски държави. В момента само в България и Германия няма строги ограничения за рекламирането на цигари", посочва д-р Иванов, пред „Дневник" същия месец.

Само в България обаче си имаме канал за реклама на цигари и алкохол, добавям аз.
А рекламните лица стават идоли на нашите деца.

И логично следва въпросът, ако цигареното и алкохолното лоби спре да се легитимира чрез чалгата, кой ли ще поеме този бранш?

Естетична хирургия, гърмящ силикон - късно е за тях. Наскоро ми се мерна чалга балет в прозрачен найлонов тоалет. Е... ами те и найлоновите торбички се опитват да ги забранят, но неуспешно - скоро може да гледаме нашите силиконови гърли да танцуват с поличка с надпис „Най-здравата торбичка". Знае ли човек...

Междувременно в България има "действащ" Закон за тютюна и тютюневите изделия. Частта, касаеща рекламирането на цигари, прилагаме в блок отстрани - за справка.