Преди дни Брюксел стовари поредната доза критика към правораздавателните органи у нас, но този път тя бе посрещната с малък интерес и от медиите, и от магистратите. За съжаление.

Може би причината за слабата реакция е, че коментарът на генералния директор на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ Никълъс Айлет, според когото ефективността на съдебната система в България остава проблем, не съдържа нещо изненадващо и озадачаващо. Шефът на ОЛАФ обаче може да бъде спокоен за това, че ако не друго, то преценката му е била повече от вярна. Доказателство е поредният, граничещ с абсурда, пример от съдебната ни практика.

Едва ден, след като Айлет посъветва магистратите у нас да работят по-ефективно, пловдивският окръжен съд даде повод подобни добри съвети да са факт и в бъдеще. Съдиите в Пловдив осъдиха на по-малко от пет години затвор две момчета, убили по особено жесток начин безпомощен старец.

Убийците - Стайко Благоев и Спас Цончев са взели "смелото" си решение след солидна доза алкохол. "Храбростта" на двамата стигнала до това да нахълтат в дома на 82-годишния пенсионер, да го пребият до смърт, подминавайки без грам съжаление молбата му "отидете си с мир", и да го зарежат в безпомощно състояние.

"Крупният" обир на децата-убийци е бил в размер на 6 лева, похарчени за тарелка кабапчета. Явно извършеното зверство им се е сторило малко, защото след побоя над стареца взели още "по-смелото решение" да се върнат в жилището му и да се нахранят именно там с прескъпите кебапчета. През това време пребият пенсионер починал.

Сега двамата непълнолетни ще лежат зад решетките точно четири години, единадесет месеца и двадесет и девет дни. Ако разбира се не ги пуснат предсрочно заради добро поведение. Току-виж поискали да помогнат на готвача в затвора...

Решението на съда в Пловдив е резултат от факта, че делото се разгледа по процедурата на съкратеното съдебно следствие. Двамата признаха вината си и поради тази причина получиха наказание под предвидения минимален размер - или по-малко от пет години.

Според Наказателния кодекс на страната ни "който умишлено умъртви другиго, се наказва за убийство с лишаване от свобода от десет до двадесет години".

Т. нар. съкратеното съдебно следствие е доста нов елемент в съдебната ни практика - въведено бе с новия НПК, действащ от 29 април 2006 г. Основните мотивите бяха бързото приключване на наказателното производство (завършването му в разумен срок съгласно принципа, залегнал в чл. 22 НПК) и намаляването на разходите за процеса. Именно, възползвайки се от "тази вратичка" в закона, редица убийци получават далеч по-малки присъди от предвидените.

Жестокото убийство на варненската студентка Радостина Евтимова стана и един от поводите тази възможност да отпадне. Колеги на наръганото до смърт момиче се обявиха публично за отмяна на съкратеното съдебно следствие при умишлени убийства.

През пролетта на миналата година депутатите ограничиха възможностите за съкратено следствие конкретно за умишлени убийства, тежка телесна повреда, както и в случаите, когато извършителят е бил пиян. В момента обаче подобна опция отново е възможна.

Това беше и причината почернени родители да поискат преди месеци връщане на член 369 А в НПК, който се отнася именно до съкратеното съдебно следствие.

Родителите на 82-годишния, пребит до смърт старец, отдавна са починали. Жив е обаче неговият син, който е открил мъртвия си баща, убит за шест лева.

Живи са и близките на всички онези жертви, чиито убийци само след някоя и друга година могат отново да се напият и огладнеят. Само за кебапчета ли...