“Де го чукаш, де се пука” – това умотворение е доста подходяща реакция на слуховете, витаещи във въздуха, че Весела Драганова ще седне в министерски мерцедес и в креслото на министър на културата. И това при всичките уверения на премиера, че ремонт на кабинета не се задава.

Всъщност, обезпокоителното е, не че това ще се случи, а че е напълно възможно да станем свидетели на уникалната “културна” рокада Драганова – Абрашев.

Някой ще каже, че няма нищо странно в тази ситуация, както, примерно, е напълно нормално невоенен да е министър на отбраната. Но това е съвсем друг въпрос.

Ясно е, че храбрият боец на културния фронт Божидар Абрашев, рано или късно ще трябва да поеме към дома и самотата на неразбрания творец. Тогава, независимо кога ще се случи, се отваря добрият шанс в това министерство да седне най-сетне подходящия човек.

Не че педагожката и рекламен спец Драганова е неподходяща. Напротив, тя доказа, че умело се справя със сложните стъпки по хлъзгавия политически паркет. Но именно тук идва “жалкото”. Това ще е едно класическо политическо назначение в институция, която се нуждае от разбиране и авторитет, за да функционира нормално.

Другото, което витае във въздуха е, че Драганова става твърде “костелива” в парламентарната група на НДСВ като “нахакан мандатоносител”. И затова по соломоновски, “царските стратези” решават да приложат древната алегория – за ситостта на вълка и целостта на агнето.

Което означава, че министерството на културата става заложник и основен потърпевш на политически комбинаторики.

А това е жалко.