Валерия Петрова, младши експерт в дирекция "Европейска координация и връзки с обществеността" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството,  ще бъде уволнена.

Причината, която тя изтъква в писмо до редакцията на news.bg, е че многократно е подавала сигнали за нарушаване на реда във ведомството чрез постоянно пушене навсякъде в сградата.

Въпреки че министър Гагаузов е издал заповед за забрана, абсолютно навсякъде се пуши, твърди нашата читателка. Заповедта, с която се забранява пушеното в министерството е разлепена из цялото ведомство. Тя обаче се нарушава непрекъснато, защото служителите палят цигара  в коридорите, в асансьорите, в стаите, твърди Валерия.

По-потресаващо според мен е безхаберието и неуважението, с които някои служители, както и самият министър, разбира се - защото какъвто е шефът, такива са и служителите, подхождат към българското законодателство, коментира Петрова.

Тя добавя, че се е обърнала към лицето, което в заповедта е посочено за Орган по контрола на изпълнението й - Лидия Благоева. Служителката обаче, допълни Валерия пред news.bg, по доста арогантен начин й е обяснила, че органът по контрола нямал право да наказва. Негов представител в случая - въпросната Благоева, можела само да ходи след служителите в министерството и да казва на служителите да не пушат.

Резултат обаче нямало, защото всички знаели, че тя няма право да ги наказва. Служителката посъветвала Валерия да се обърне към самия министър, което тя и направила.

Отидох при министъра, обясних му всичко и му казах, че в министерството се носят слухове, че той сам си "плюе на заповедите" . Нещо, което и органът, отговорен за контрола също потвърди, посочи Валерия.  Отговорът на министъра е  бил "Да, така съм решил и така ще бъде!".

Пред news.bg Валерия коментира, че е назначена на работа от януари тази година след проведен конкурс. До момента е изпълнявала служебните си задължения отговорно и съвестно, за което е и получавала и редица похвали от ръководството.

Вчера обаче прекият й началник, която през цялото време я е подкрепял, й е съобщил, че е получил нареждане да я уволни, което не подлежи на обсъждане. Валерия все още не е получила заповедта си за уволнение и съответно не е обмисляла какви конкретно действия да предприеме. Когато се запознае с нея, което най-вероятно ще стане в близките дни, ще прецени как да действа.

Аз живях в чужбина няколко години, но преди няколко месеца се върнах, с надеждата че ще мога да допринеса за положителното развитие на страната ни. Ето че в случая не ми се дава възможност, посочва още уволнената служителка.

Коментарът й завършва с мнението, че у нас явно се дава предимство на посредствени и сервилни хора.

News.bg ще продължи да следи случая.