Коронавирусът хвана в истеричната си хватка и България. Масова психоза разтресе властите, поне така изглежда. Още нямаме пандемия, но се вземат пандемични мерки, а уж народът не трябваше да се паникьосва. Не трябваше да се запасяваме с храна, вода, санитарни препарати и т.н. Да сме дисциплинирани, призоваха експертите.

Първите доказани случаи ескалираха истерията, поне така лъхаше от емисиите. Забраниха спортните прояви, превантивно! Забраниха кината, театрите, фитнесите. Пак превантивно! И МВР ще съблюдава кой къде ходи и нарушава ли обществената психоза.

Разбира се, че трябва да сме отговорни към ситуацията, да спазваме всички мерки, но дали не се преминава психологическата граница на нормалната реакция?! Не изпадайте в истерия, зове властта! А ще забранят ли метрото, градският транспорт? И там масово и на гъсто се събират хора и си кихат и кашлят интимно близо. Да затворим училища, детски градини, да затворим държавните институции, ако ситуацията е толкова екстремна!

Сещам се за още места, където се събират масово потенциални вирусоносители - Народно събрание. Кой ще издаде наредба да го поставим под карантина? С превантивна цел - опазване на общественото здраве. Така де, народните представители не са имунизирани срещу Covid 19 и могат (а ако питаме хората най-вероятно всеобщото мнение ще каже, че са) да са потенциална заплаха, а парламентът може да се превърне в развъдник на опасния вирус. Освен опасни за общественото здраве закони, може да плъзнат и други зарази. Това се отнася със същата сила за останалите институции - Министерски съвет, президентство, съдилища. И те работят на закрито, в пряк, а и в преносен смисъл. Клинично проявената картина на българската политика отдавна е като търсения нулев пациент. Дихателната система на демокрацията отдавна е поразена. Има ли дезинфектанти срещу политическия нихилизъм? Да бръкнем в държавния резерв за остатъци на съвест, отговорност и грижа за избирателите. Или пак кой, както може да се спасяваме поединично.

Да не забравяме дебатът кой ще плаща за болничните на заразените, на тези под карантина! Премиерът Бойко Борисов предупреди, че НОИ може да не издържи финансово. А пандемията май идва. Експертите съветват за специални мерки по време на пика на вируса. Опасявам се, че сега и гражданското общество ще трябва да укроти недоволството си. От здравна гледна точка! Никакви протести, никакво събиране на група хора, да не кихнат не където трябва. Протестиращите под карантина! От отговорност към обществото! През април предстои изборна конференция на ДПС за избор на лидер. В края на същия месец са и вътрешните избори в столетницата, а в началото на май е Конгресът на БСП. Редно е държавата да ги забрани! Събиране на голяма група хора в закрито помещение са все пак! Вредни са за общественото здраве! Като всеки политически вирус!

(Д.П., без подигравка с опасността от коронавируса)