Премиерът Борисов съвсем спокойно може да напише - след време де, когато властта не му тежи вече на раменете - наръчник за стратегии за оцеляване.

Само часове след леко конфузния за ГЕРБ референдум, преди още да излязат официалните резултати и когато коментарите и изводите на политолози и социолози не са се развихрили докрай, премиерът уволни двама.

С едно и също съобщение на пресцентъра на МС - мултиплициращо въздействието върху медии и общественост, бяха обявени оставките на просветния министър и шефа на ДКЕВР. Две ключови ведомства.

Мигом, референдумът стана новина номер две.

Към всичко това като се добави и вихрената визита на Борисов в Сопот и паметната му прегръдка с „жената с пръстените", то Белене и някои съмнения за лоялността на герберите по време на гласуването мина и замина.

В същото време Борисов спокойно може да твърди, че има формално основание за двете уволнения точно в този момент. Сиреч, те нямат нищо общо с допитването до народа, след което мнозина обявиха, че „България вече не е същата". Май обаче си е!

Миналата седмица Брюксел ни информира, че ще ни съди в Евросъда за либерализацията на енергийните доставки, която още не сме направили.

Веднага икономическият министър Добрев, който явно е новият фаворит на „Дондуков" 1 посочи гръмовно с пръст Семерджиев, обявявайки ДКЕВР за главния виновник.

Опитите на шефа на енергийния регулатор да обясни, че това не е вярно и вината не е негова, дори комисията предсрочно ще си свърши работата, явно не са достигнали до „ушите свише", което автоматично решава съдбата на чиновника, макар месеци и години наред не един или двама са искали оставката му за далеч по-сериозни и основателни неща.

С Игнатов е почти същото. Няколко месеца вече и врабчетата научиха за далаверите във Фонд Научни изследвания и за съмнителните му шефове, но министърът горестно твърдеше, че всичко е наред, а управителите на фонда са си съвсем на мястото. И премиерът му вярваше.

Но формално днес се разбра за констатациите на проверяващата комисия, прелели чашата на премиерското търпение.

Нищо, че сутринта вицето Дянков обяви, че Игнатов има седмица за обяснения. Явно до ранния следобед седемте дни са изтекли.

Сега най-вероятно след обяснения, разяснения и уверения за демократичност и принципност на ръководството на ГЕРБ, някой от заместниците на Игнатов и Семерджиев ще се поздрави с шефското кресло в двете ведомства. И това е.

Но дотогава референдумът ще си остане втора тема.

Та, Борисов явно е прозрял, колко е добре винаги да държи по някой и друг грешник с оставка в джоба около себе си. Все ще дойде момент да свършат работа и бъдат полезни.