За пореден път държавните ни мъже предричат политически и социален Армагедон за България. Скандалните разкрития около “Терем” така разбуниха духовете, че вече не се знае, кой дявол шепне на първите ни дипломати думите, които те изговарят.

Кулминацията може би настъпи днес, когато министърът на вътрешните работи на Републиката заяви, че сме били в беда. Ами че това може да докара най-малкото рязко покачване на кръвното налягане, да не говорим за по-сериозни последствия, на бабите и дядовците ни, които помнят войните, водени от България.

Каква е тази беда, от къде идва? От това ли, че една сделка, подобни на която до сега може би десетки пъти са правени и това не е тайна за никой – най-малкото за североатлантическите ни партньори, този път, незнайно защо, беше разкрита?

Вместо трактори – БТР-и. Звучи банално, защото такива вицове има безброй. Но това ли е поводът от външното ведомство да потекат апокалиптични словоизлияния. Шансовете ни за НАТО били намалели, всичко направено до момента било обезценено от действията на “тези типове”.

Бедата обаче е друга – за пореден път много лошо свършена работа, още по-лоша преценка за времето и мястото за раздухване на такъв скандал и т.н, и т.н.

А може би е друго – отлично режисиран политически спектакъл, целящ катарзис и пречистване (вж. Аристотел), а след падането на завесата (22-23 ноември) - бурни аплаузи и радостни сълзи от изстрадания успех!