Ходили ли сте скоро във Велико Търново? Ако сте, почти със сигурност сте посетили паметника на Асеневци, един от символите на града. И един от символите на величието на Средновековна България. Преди месец, насред горещото лято, изпълнило плажовете ни с чужденци, заварих паметника „украсен".

Украсата му се състоеше от бирени бутилки и пакети чипс, с които шумна компания младежи запълваше обяда си. За място на веселбата бяха избрали подножието на монумента, изграден, за да си спомнят същите тези младежи за втория апогей в историята на страната ни. Нямах време да се замисля за тях, защото по средата на стъпалата ме спря чужденка с фотоапарат в ръка.
Помоли ме да я снимам на фона на монумента. На връщане я заварих да чете обяснението за създаването му на родния й английски, което някой се беше постарал да постави пред паметника.

Разказвам тази кратка история по повод изказаното мнение на един от читателите на news.bg, озаглавено Не помните историята си!".

След като го прочетох се замислих дали онези млади хора, които се бяха събрали с бира в ръка пред паметника на Асеневци, са последвали примера на чужденката и са прочели краткото историческо припомняме. Надали. Замислих се обаче и колко от чужденците, излежаващи се по родното Черноморие се интересуват от историята ни. Всички? Стотици? Десетки? Надали.

Читателят ни се учудва от факта, че почти никоя медия не е отделила нужното внимание, за да припомни подобаващо датата 25.09.1940г., когато България си връща Южна Добруджа.

Аз пък се учудвам на категоричността му, че липсата на достатъчно медийно отразяване на факта (безспорно съществен за историята ни) го кара с лека ръка да заклейми българските журналисти. Със същата логика онези няколко младежи, пиещи бира пред паметника на Асеневци, биха могли да бъдат определени за символ на цялото поколение млади българи.
Но те не са. Със същата логика онази любопитна англичанка с фотоапарат в ръка, символизира всички жадни да се докоснат до славното българско минало чужденци. Но тя не е.

Напълно споделям възмущението, че датата не е заслужилa нужното внимание. Но не споделям мнението, че тя е резултат от „неуважение към историята" или пренебрегване на случилото се. Явно читателят забравя един важен факт, а именно как се създава „реда на новините". За формулата са нужни много простички неща -събитие, различно от баналните, обикновени случки. Събитие, което грабва интереса. И не на последно място -събитие, което предизвиква обществен интерес.

Тоест, ако този ден предизвикваше истинското поклонение и уважение на хората, той, повярвайте ми, щеше да бъде отразен достатъчно добре. Но, ако не се лъжа (направих кратка справка из родните медии) освен в Добрич датата не предизвика интереса на обществото никъде другаде. Да, жалко е. Да, грозно е. И е тъжно. Но моля ви, не винете нас - журналистите, за това.

Защото, ако някои искаше да почете паметта на загиналите за връщането на Добруджа, не тихо и у дома си, ние щяхме да сме там, за да го отразим. И моля ви не минавайте с номера -а къде остана възпитателната роля на българските медии?
Защото, ако тя беше така важна за вас и нас като четящи и пишещи, пазарът на медии нямаше да е залят от голи Златки на първите страници и въпросът на деня нямаше да е „Пишка ли му се на Милен Цветков".

И в края да не забравя - всъщност младежите почистиха след себе си. И май нямаше от какво да се срамуват.