Съветът, че трябва да се гледа по-позитивно на живота, е добър. На теория е лесно да се каже, но на практика обаче е трудно да се приложи.

Президентът за фирмата за подбор на кадри TalentSmart Травис Брадбъри смята, че все пак има няколко практики, които могат да помогнат на човек да мисли положително. Ето какво съветва той:

1. Разграничете фактите от фантазиите

На първо място, смята Брадбъри, важното е да се научите да се фокусирате върху позитивното и да знаете кога да сложите граница на прекалено драматичната перспектива, в която виждате ситуацията.

Колкото повече задържате вниманието си върху лошите мисли, толкова по-голяма сила придобиват те. Трудно е точно осъзнаването, че те са повече в нашата глава, отколкото реалност.

Малък трик е, когато изпаднете в подобна ментална дупка, да спрете веднага, каквото правите, и да напишете мислите си на лист хартия. Веднъж щом прекъснете мисловния процес, ще се върнете към рационалното и ще погледнете нещата от друг ъгъл.

Сигнал, че сте преминали границата, е присъствието на думи, като "никога", "винаги", "най-лошото" и т.н.

2. Идентифицирайте позитивното

Веднъж щом се отърсите от лошите мисли е време да преминете към следващата стъпка - фокусирането върху положителното в ситуацията. След време можете да се научите да се справяте с това сравнително лесно.

Когато обаче все още нямате опит, най-лесната практика е да премислите какво ви се е случило през деня и да се сетите за нещо хубаво от него. Друг вариант е да помислите за някакво хубаво събитие, което ви предстои.

3. Изградете си навик

Фокусирането върху положителните мисли, не само е правилното нещо, което ще направите. То е и нещо, което ще подобри здравето ви. Изследване на Калифорнийския университет показва, че положителните мисли ограничават стресовия хормон кортизол с 23%.