"За 2018 година залозите от лотарийните талони са над 1 млрд. лева. Това са пари на граждани, които са предимно с нисък икономически статус". Това каза пред БНР председателят на бюджетната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.

Менда Стоянова настоя на това, че ако досега е говорено за ощетяване на бюджета, сега трябва вече да се наблегне на социалните измерения на феномена хазарт.

Според нея не е проблематично преминаването на лотарията в държавни ръце, защото това е практика в Европейския съюз и тя е потвърдена с решение на Европейския съд. Освен това има съгласие в Европейския съд с това държавите да налагат ограничения на такива видове игри, които постигат такъв масов ефект, обясни Стоянова.

Валери Симеонов: В хазарта правото е узурпирано

Валери Симеонов: В хазарта правото е узурпирано

Няма пропуск в закона за хазарта според лидера на НФСБ

Тя коментира и законодателните промени, свързани с влизането на България в еврозоната, като посочи, че има политическо съгласие по темата и настоя на постигането на стратегическата цел - необратима евроинтеграция на България.

"Участието на България в еврозоната не е самоцел. Освен това ще има и редица икономически предимства", посочи Стоянова.

Муравей Радев: Пълно безумие е тезата, че левът ще се обезцени в чакалнята на Еврозоната

Муравей Радев: Пълно безумие е тезата, че левът ще се обезцени в чакалнята на Еврозоната

Политически сили и анализатори се заиграха със страховете на българите

"Не е въпрос просто на хрумване за промяна на курса на лева към еврото, а въпрос на това как за последните 23 години се е държала българската икономика при такъв курс", каза Стоянова.

"Всички знаем, че и в момента сме една от най-стабилните финансово и фискални държави. Много по-добре от други държави в еврозоната. Народното събрание прие решение, за да може всеки български гражданин да е спокоен... България категорично няма да участва в ERM II при друг курс, освен при сегашния. Гаранцията е Народното събрание", заяви председателят на бюджетната комисия в парламента.

Промяната на фиксирания курс на лева: реалности и рискове

Промяната на фиксирания курс на лева: реалности и рискове

A в eвpoзoнaтa ca нaй-гoлeмитe и нaй-нecгoвopчиви бpaтя. Ocвeн тoвa, cлeд eднa гoдинa щe имa избopи и зa Hapoднo cъбpaниe - paзбиpaй зa пpaвитeлcтвo и зa нoв yпpaвитeл, чe и зa двaмa пoдyпpaвитeли нa БHБ

Менда Стоянова коментира и напрежението между президентството и прокуратурата от последните дни. Тя призна, че има проблем в отношенията между институциите.

"Тези отношения трябва да се решават на базата на закона", заяви Стоянова. По думите й от една страна прокуратурата е институцията, която спазва и контролира спазването на закона. Излизането в публичното пространство обаче, от една страна, дава повече информация на хората, но, от друга поражда, противопоставяне, че не бива през медиите да се решават институционални проблеми.

"Сложно е в свят, който иска повече прозрачност, да не излизат изводи, че има война между институциите", заключи Менда Стоянова.