Няма пропуск в закона за хазарта. Законът не дава право на различно прилагане, а се прилага превратно. Това е узурпирано право. В това бе категоричен депутатът Валери Симеонов в студиото на Нова телевизия във връзка с втората част от акцията на прокуратурата в Комисията по хазарта. Вчера стана ясно, че над десет души са арестувани, включително и шефа на комисията Александър Георгиев, като днес предстои да стане ясно дали ще им бъдат повдигнати обвинения.

Валери Симеонов посочи, че не е учуден нито от развоя на събитията, нито от сумите от 600 млн. лв. годишно злоупотреба, за които се говори. "Кое е странното - има корумпиран орган", констатира Симеонов, като обаче и допълни, че най-вероятно има служители и в Министерство на финансите, които не са контролирали какво се случва в Комисията по хазарта.

Валери Симеонов: Комисията по хазарта е купена

Валери Симеонов: Комисията по хазарта е купена

Територията на хазарта е "джурасик парк"

Според него Комисията по хазарта удобно е пасувала, а като цяло Валери Симеонов открива едно "криворазбрано чувство за недосегаемост" и страх да се засягат определени сектори и хора. Съществува, според Валери Симеонов, едно масово схващане за недосегаемост, но той е "далеч от мисълта, че всичко е ставало през главата и тайно от комисията и министерството".

Валери Симеонов обаче отхвърли тезата за политически чадър над хазартния бизнес с аргумент, че безусловно и моментално е бил подкрепен от страна на коалиционните партньори в лицето на премиера Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. Напротив, Симеонов подчерта, че най-яростна защита на хазарта е имало от страна на БСП и депутата Румен Гечев. Лидерът на НФСБ намекна и че явно там е имало "хора на хранилка".

Спецпрокуратура и МВР в Комисията по хазарта и офиси на Васил Божков
Обновена

Спецпрокуратура и МВР в Комисията по хазарта и офиси на Васил Божков

Проверяват и други адреси, има арести в комисията

Припомняме, че вчера главният прокурор Иван Гешев обяви, че на бизнесмена Васил Божков са повдигнати 7 обвинения и за него е издадена Европейска заповед за арест във връзка именно покрай разследването за укриване на данъци в хазарта.

Миналата седмица, след първата акция в Комисията по хазарта, от Държавната финансова инспекция обявиха, че ако хазартните игри са плащали така, както е плащал Българския спортен тотализатор, от 2014 до 2019 е щяло да влязат още 210 милиона лева. На следващия ден бе съобщено за открити допълнителни документи, които показват, че тази сума е значително по-голяма и се заговори за 600 милиона.

Никой не е получил документи за обвиненията срещу Васил Божков

Никой не е получил документи за обвиненията срещу Васил Божков

Това пишат в позиция от "Нове холдинг"

Паралелно с акцията на прокуратурата проектозакона за одържавяване на хазартния бизнес на Валери Симеонов стартира своя път по приемане в Народното събрание, като вчера бе гласуван и на първо четене в пленарна зала.