Управляващите съкращават разходите на парламента, обяви съпредседателят на ГЕРБ Красимир Велчев.

30 от общо 95 коли от автомобилния парк ще бъдат освободени или продадени на търг, като приходите ще влязат в бюджета, съобщи Велчев.
Останалите автомобили ще се разпределят на парламентарните групи, като на 10 депутата се пада по една кола. Практически РЗС ще останат без автомобил поради малкия брой депутати.

Парламентарното ръководство въвежда и месечен лимит от 2500 километра за парламентарните автомобили. Лимитът за председателите на комисии и шефовете на парламентарни групи ще е още по-малък - 2000 км месечно.

С 20% ще бъде намален лимитът за бензин за частни автомобили, предвиждат още новите мерки. Освен това ще се премахне ползването на втори шофьор. Така ще бъде реорганизирано работното време на шофьорите, че да има дежурни в събота и в неделя без това да е извънреден труд, т.е. това да не се плаща извънредно.

Според очакванията на Велчев новите мерки ще доведат до спестяване на 500 000 лв. от разходите.

Той изрази недоволство, че някои депутати ползват парламентарни коли за партийни кампании. Депутатът от ГРЕБ посочи, че има случаи, в които двама депутати по едно и също време са били в Габрово с 2 коли от парламента.

Велчев посочи, че според отчета за ползваните парламентарни коли през месец май депутати от ГЕРБ има само една заявка, от БСП - двама депутати са заявявали ползване на коли, Атака - 3-ма, Синята коалиция - 7, а седемте депутати от РЗС са имали 16 заявки за автомобили.

Защо някои да си прави партийна кампания от бюджета на Народното събрание, о бюджета на държавата, след като държавата отпуска пари за парламентарно представени партии", добави Велчев. Той е категоричен, че при превишаване на лимита за пробег ще му бъде спряна колата.

Новите мерки не се приемат с ентусиазъм.
Ваньо Шарков от синята коалиция каза, че няма нищо против тях, стига колите да са достатъчно големи, че да побират 10 депутати.

В кулоарите депутатите коментираха, че новите мерки ще ги накарат да си прехвърлят лимити и ще доведе до "търговия" с лимити.