433 000 души, заети в бюджетния сектор, ще получат 10% увеличение на заплатите от началото на следващата 2019 година.

Повече от 10% се очаква да получат хората, които се справят със задълженията си, а под 10% другите, които не са успели да се справят с поставените отговорности и трудови ангажименти. Това каза финансовият министър Владислав Горанов на брифинг след заседанието в Министерския съвет.

20% увеличение на заплатите ще получат учители от средното образование, тъй като при тях вече е договорено 10% увеличение от следващата година.

Борисов мисли за 10% увеличение на заплатите в бюджетния сектор

Борисов мисли за 10% увеличение на заплатите в бюджетния сектор

Няма съпротива в ГЕРБ, уверен е лидерът на партията

Макропрогнозата за следващата година и очакваните допълнителни приходи в изпълнението на БВП и подобрението на събираемостта дават възможност да се предвиди от началото на следващата година увеличение от 10% разходите за персонал за цялата бюджетна сфера, изтъкна финансовият министър.

Той добави, че промените ще засегнат всички служители, които работят в бюджетния сектор.

"Много трудно се намират качествени и добре платени служители в бюджетната сфера и очакваме увеличението да повлияе положително на целия пазар на труда", отчете финансовият министър и добави, че по този начин ще се изтласкат останалите доходи в страната.

От увеличението се очаква да последва и по-голям приход в социалните и здравноосигурителните фондове, уточни той.

Горанов обясни, че увеличението на заплатите в бюджетния сектор е една доста параметрична програма, която не е правена от 2008 г. в страната и ще струва около 1 милиард лева или 1% от БВП.

Той посочи, че в края на август превишаването на приходите над разходите е над 2 милиарда и половина, което от части се дължи на по-добрата събираемост и очакваното преизпълнение на приходната част.

Горанов поясни, че няма връзка между бюджетното увеличение на заплатите и кандидатстването ни за ERM2. Той изтъкна, че тепърва предстоят технически консултации, като в София ще пристигнат представители от Европейската централна банка, а отделно хора от България ще заминат и за консултации в ЕЦБ.

"Там се движим в график и когато има конкретни новини, ще разберете повече", допълни Горанов.

Финансовият министър бе лаконичен по предложението на Министерство на здравеопазването за новата здравна застраховка. Според Горанов тепърва предстои дебат дали е приемлив такъв модел или не.

Той обяви, че е привърженик на демонополизация на Националната здравноосигурителна каса.

МЗ не казва дали иска втора вноска за здраве
Обновена

МЗ не казва дали иска втора вноска за здраве

Предвиждат втори задължителен фонд с 12 лв. месечна вноска