Гоце Делчев103-тата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание ще бъде отбелязана тържествено с празничен концерт по-късно тази вечер в Хасково, съобщава БНР.

Честването в Димитровград е организирано от местното дружество "Капитан Петко войвода" и организацията на ВМРО - Българско национално движение.
Тържествен ритуал по повод годишнината от въстанието ще се състои в Плевен пред памeтника на войводата Парашкев Цветков.

Илинденско-Преображенското въстание е организирано в Македония и Одринско от 1903 г., връхна точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийски българи. Организатор на въстанието е Вътрешната Македоно-Одринска революционна организация (ВМОРО).
Припомняме, че един от лидерите на ВМОРО е Гоце Делчев, който работи за изграждането на революционната мрежа, както и за снабдяването на организацията с оръжие, но не дочаква Илинденско-Преображенското въстание, защото е убит в началото на май същата година близо до село Баница.
Там той, заедно с четата си, с която бил тръгнал за среща с представители на Серски революционен окръг, бил обкръжен от турска потеря.