12.9 % препоръчителния ръст на заплатите, за който се договориха работодатели и синдикати днес на среща. От КНДС и КТ „Подкрепа" обясняват, че това е препоръчителен ръст и той може и да не бъде спазен от всички работодатели по едно и също време.

Допълнително договаряне може да се осъществява по браншове. Социалният министър Масларова трябва да осигури разпростиране на колективните трудови договори в различните сфери.

Синдикати и работодатели са се договорили още да се създаде работна група, която да анализира сивата икономика и пакета от мерки за ограничаване на сивия сектор. Заедно с това те подготвят и съвместна декларация за тежките последствия и за работодатели, и за обикновените хора от повишаването на цената на тока.

Подготвя се и втора работна група, която трябва да направи пълен преглед на данъчната тежест, като отдели специално внимание на косвените данъци. Това е свързано с акцизите, които по тяхна обща преценка ще доведат до огромни приходи в държавата от акциза на електроенергия, въглища, метан, кокс.

Работодателите са поели ангажимент, ако от 1 октомври осигурителните вноски се понижат с 3%, което беше обещано от 1 юли, но не се случи, 2% от тях да прибавят към индекса за повишаване на доходите.

От работодателите са подчертали, че по отношение да увеличаване на работните заплати увеличение не може да се иска много, тъй като като цяло това пречи на развитието на фирмите.