Правителството ще отпусне 2,6 млн. лв. за новите детски градини.

С тях ще се осигурят финансово дейностите по разкритите през 2009 г. допълнителни места в детските заведения. Помощта е възможна като правителството поеме от републиканския бюджет разходите за делегираните от държавата дейности.

През тази година, за да решат сериозния проблем с недостига на места в детските градини, големите общини в страната започнаха строителството на нови сгради и реконструкция на съществуващите.

Така се дава възможност за обхващане на по-голям брой чакащи за прием деца. Само в София техния брой надхвърли 3 000.

Предишният кабинет въведе забрана със средства от държавния бюджет да бъдат финансирани новоразкрити групи до края на 2009 г.

Това създаде значителни затруднения за успешното решаване на проблема, тъй като финансирането на трудовите възнаграждения и осигурителните плащания на персонала в детските градини е определено като делегирана от държавата дейност и общините не могат да осигуряват необходимите средства.

От тези средства ще се възползва освен столицата, но и Варна Бургас, Пловдив, Русе, Шумен, Попово, Аксаково, Якимово, Малко Търново.
Държавата трябва да си поеме своя ангажимент, категорична бе министър Фандъкова след правителственото заседание.

По повод 2-та случая на свински грип в столични училища, образователният министър съобщи, че РИОКОЗ-София започва обиколки по учебните заведения за разяснителна кампания за превантивните мерки.
Няма опасност за другите деца и учителския персонал, успокои Фандъкова.

Относно инцидента във Варна, при който загина 16-годишно момче, тя изрази учудването си, че никой не се е притекъл да разтърве побоя между двамата съученици, още повече че той е станал през деня.

Темата агресия сред децата е много сериозна, не е от вчера, не е и от днес, заяви Йорданка Фандъкова.
Безспорно водеща е роля на семейството във възпитанието на децата, допълни тя.

По повод агресията сред подрастващите просветното ведомство е разработило различни превенционни програми.