13 приоритетни инвестиционни проекта за около 2 милиарда лева включва инвестиционният план-програма на военното министерство до 2020 година.

Разчетите са направени съгласувано с финансовото министерство и парите ще стигнат при положение, че за отбрана се отделят 1,5 % от БВП средногодишно, каза Аню Ангелов. Освен това се очаква и България да усвоява по около 10 милиона долара годишно от американски фонд за подобряване на сигурността в отбраната.

Сред приоритетните проекти са изграждане на батальонна бойна група от състава на механизирана бригада, модернизация на фрегати клас Е-71 (модернизация на противокорабен ракетен комплекс), придобиване на нов основен боен самолет (съвместим с натовските стандарти, бел.ред.) и осигуряване на интегрирана логистична поддръжка, както и осигуряване на летателна годност на самолетите МиГ-29.

Планира се и интегрирана логистична поддръжка на веротлетите „Кугър „ и „Пантер", модернизация на навигационни системи на кораби от военноморските сили, придобиване на модул за комуникационно-информационна поддръжка.

Планира се още придобиване на наземен терминал по програмата на НАТО за съюзно-земно наблюдение (AGS), развитие на технически системи за водене на стратегическо разузнаване, доизграждане на силите за специални операции, изграждане на съвместен оперативен център, на съвместно командване на силите. Ще бъде реализиран проект „Кибернетична защита", планира се и изграждане на единна мрежова среда на системата за командване и управление на всички нива.

Нито един проект няма да бъде фикс идея, категорично заяви министърът на отбраната Аню Ангелов. Той подчерта, че фокусът ще е върху поддържането и изграждането на качествени способности на армията, а не върху количествени параметри.

Планът е работен и всеки проект ще бъде одобряван в зависимост от стойността от съответен орган. Тези, които са до 50 милиона лева ще се одобряват от военния министър, тези на стойност от 50 до 100 милиона лева - от МС, а проектите на стойност над 100 млн. лева - от парламента.

Сред най-скъпите приоритети са например придобиването на нов боен самолет. Аню Ангелов каза, че тази година няма да се дават средства за това. Той съобщи, че отложеното посещение на американските експерти, които трябваше да представят F-15, ще се състои на 27 април, а на 28 април предстоят разговори с германците.

Ангелов и началникът на Генералния щаб ген. Симеон Симеонов потвърдиха, че 8 нови изтребителя няма да ни бъдат достатъчни. Планирани са 8 за преходния период, в който ще се използват паралелно с МиГ-29, поясни ген. Симеонов. До 2020 година Миг-29 при всички случаи ще останат и ще бъдат поддържани, добави Аню Ангелов.

Мнистърът съобщи, че фрегатага „Дръзки" е напълно готова и ще бъде тържествено изпратена за участие в мисията в Либия на 27 април в 16 часа.

Помолен да коментира идеята да бъдат викани снайперисти за справяне с едни крави, Аню Ангелов каза, че в проектозакона за военната полиция са посочени механизмите за взаимодействие с МВР, органите за борба с престъпността, но не е предвидено взаимодействие на военната полиция с Агенцията за безопасност на храните, така че не се предвижда участие в такива случаи на специалните сили.

„Около 130 000 бяха ловците - български граждани и гражданки - те могат да се организират и да свършат тази работа вместо снайперисти", коментира Ангелов.