20-та годишнина от свикването на 7-то Велико Народно събрание ще бъде отбелязана в началото на заседанието на парламента на 9 юли.

Поканени са да присъстват президентът на Република България, министър-председателят, членовете на правителството, представители на институции и граждански организации. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева кани и депутатите от 7-то ВНС да бъдат гости на събитието.

Целта на отбелязването е да бъде отдадено заслуженото на тази годишнина с разбирането, че трябва да бъде съхранена паметта за онези дати, които доказват българския стремеж към демокрация, правова държава и национално достойнство. По този повод ще бъде гласувана Декларация на 41-то Народно събрание на Република България за 20-та годишнина от свикването на 7-то Велико Народно събрание.

По-късно в Клуба на народния представител ще бъде представена ретроспективна изложба с карикатури и шаржове от времето на ВНС. В нея са включени творби на художниците Румен Статков и Валентин Ангелов. Великото Народно събрание е избрано на 17 юни 1990 г. Първото заседание е проведено на 10 юли същата година.