Почти 200 000 дни отпуска имат да взимат служителите на затворите. Това показва справка с неизползвания отпуск от надзирателите в затворите, представена от Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ).

Повод за писмото им са множеството неуредици в условията на труд, които бяха коментирани и при срещата на ръководството на синдиката с главния прокурор Сотир Цацаров, както и писмото на Цацаров до правосъдния министър Цецка Цачева относно недостига на надзиратели.

Цацаров разговаря със Синдиката на надзирателите

Цацаров разговаря със Синдиката на надзирателите

Проблемите не са преодолени досега

Към месец декември 2017 г. неизползвания от служителите на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията (ГД "ИН") отпуск, натрупан през годините е 192 550 дни.

Това показват данните на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" предоставени на Синдикат на служителите в затворите в България (ССЗБ) по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Според данните, извънредния труд за времето 2015-2017 г., положен от надзирателите е:

2015 год. - 351 977 часа

2016 год. - 703 955 часа

2017 год. - 415 847 часа

За този период са сключени 1948 бр. спогодби. Компенсациите по тях са 1 923 825, 82 лева., от които за възнаграждение 1 249 237,54 лв. и осигурителни вноски за работодател 674 588,28 лв.

Споразуменията са за положен, но неплатен своевременно извънреден труд.
Липсва официална информация относно питането на Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ) за общия брой на депозираните изпълнителни листа срещу ГДИН и колко точно са изплатените суми за извънреден труд - главници, лихви, осигурителни вноски, адвокатски хонорари, съдебни експертизи и разноски от 2010 г. до сега. Самите надзиратели смятат, че от дирекцията целят укриване на информацията от данъкоплатеца.

На полицаи и надзиратели им писна от „реформи", обявиха началото на протести

На полицаи и надзиратели им писна от „реформи", обявиха началото на протести

Ще разположат и палатков лагер

Малко по-рано през деня синдикатите в МВР и вътрешният министър Валентин Радев подписаха новия Колективен трудов договор (КТД). Предстои да бъде обсъдено как ще бъдат разпределени допълнителните 55 милиона лева, отпуснати за увеличение на заплати през новата година.

Въпреки подписания договор, на 22 декември, когато е професионалният празник на граничарите, полицаи от страната ще протестират около граничните контролно-пропускателни пунктове, съобщиха от Синдикалната федерация на служителите от МВР.

Причината е, че исканията, представени от синдикалните организации в МВР, не са изпълнени и за това организациите са в състояние на протест.

Следвайки обявената през месец юни 2017 г. програма, СФСМВР продължава протестните си действия на 22 декември 2017 г., пишат от федерацията.

В 11.00 часа началото на протеста ще бъде поставено от членовете на СФСМВР на ГКПП "Станке Лисичково", ГКПП "Стрезимировци" и пред РДГП "Елхово".

В 11.30 часа ще започнат протестите на ГКПП "Кулата" и ГКПП "Илинден".

В 12.00 часа ще е началото на протестите на ГКПП "Дуранкулак" и в град Сливен пред РУ - Сливен.

Протестният маратон на 22 декември 2017 г. ще бъде закрит в 18.30 часа в град Варна на площада между "Транспортна болница" и Митница - Варна, поясняват от полицейския синдикат.

Синдикалната федерация на служителите от МВР (СФСМВР) е основана през февруари 2009 година, след спонтанните полицейски протести в края на 2008 година. В нея членуват над 8 000 служители на МВР - както полицаи, пожарникари и спасители, така и държавни служители и лица, работещи по трудово правоотношение, заети във всички направления на дейност на МВР.

Относно предстоящите протести вътрешният министър Валентин Радев заяви: "след като има протест, значи има проблем".

Към момента няма решение как ще продължат протестите на полицаите след Нова година, когато България поема председателството на ЕС.