Около 3000 "заповеди за уволнение" на правителството бяха подписани от граждани на столицата.

Това стана за първите два часа на организирания от ГЕРБ, ДСБ и СДС първи ден от кампанията „Аз съм европеец".  

След 11.00 часа около централните пунктове на опозицията при НДК и на площад „Славейков" имаше активно присъствие както от страна на агитиращите представители на опозиционните партии, така и от страна на гражданите.

Малко след 13.00 ч. голяма част от 20-те пункта, разположени из цяла София, бяха закрити, тъй като имаха разрешение от общината за интервала между 11.00 и 13.00 ч.
На всеки от тях са събрани между 100 и 200 подписа срещу правителството.

Бургас се отчете с 1500 "заповеди за уволнение"
                      Още... 

Очаква се от понеделник във всички райони на София да бъдат разкрити допълнителни пунктове, които ще работят в часовия пояс между 17.00 и 19.00 ч.

Подписи ще се събират до 20 септември, а на 21 септември се очаква опозицията заедно с представители на синдикатите, неправителствените организации и бизнеса да се съберат на кръгла маса, на която ще обсъдят резултатите от кампанията „Аз съм европеец".

Преди броени дни от опозицията обявиха, че всяка партия първоначално е отделила по 5000 лв. за финансиране на кампанията.
Очаква се от началото на другата седмица гражданите да могат да поставят своя подпис за предсрочни парламентарни избори и по интернет.    

Коментирайки инициативата, парламентарният шеф Георги Пирински я определи като политическа дребнавост:
Вотът е партийна политика а не национална. Всичко това тръгва в деня на Съединението, на националния празник, и това не говори никак добре за  инициаторите му. (Още от Пирински)

От своя страна премиерът Станишев обяви, че като българин го е срам от тази опозиция. (Още от Станишев)