Лечението на общо 339 деца от началото на тазгодишното издание е подкрепено от благотворителната инициатива на президента "Българската Коледа". Тазгодишното издание започна на 1 декември 2019 г. и ще приключи на 30 ноември 2020 година. Даренията към момента са 561 450 лв.

От постъпилите през месец май 2020 г. заявления са одобрени и подпомогнати 25 деца с 31 306 лв. за медикаментозна терапия, рехабилитация и помощни средства.

От началото на настоящото 17-о издание на "Българската Коледа" са постъпили общо 363 заявления от родители на деца с различни заболявания - ендокринологични и нефрологични, детска церебрална парализа, епилепсия, хидроцефалия, мускулна дистрофия тип Дюшен, аутизъм и др.

Заявления за подпомагане на деца се приемат целогодишно. За нуждаещите се деца се превеждат на дарителска банкова сметка, предназначена за набиране на средства за посочената в заявлението цел. Правилата са публикувани на сайта на инициативата www.bgkoleda.bg. са публикувани правилата, редът за кандидатстване и документите, които родителите следва да попълнят и изпратят на посочения адрес.

Във връзка с реализирането на целите на Кампания 2019/2020 г. е открита процедура за възлагане на обществена поръчка за доставка на медицинска апаратура, финансирана със средства от "Българската Коледа". Информация за нея е публикувана на официалния сайт www.president.bg.

Темата на сегашното издание на "Българската Коледа" е "Да дарим бъдеще на болните деца". Целите на Кампания 2019/2020 г. включват както подпомагането на деца, така и осигуряването на високотехнологична апаратура за прецизна диагностика, лечение и рехабилитация на деца.

От президентската институция припомнят, че инициативата"Българската Коледа" е целогодишна както за подпомагането на деца и лечебни заведения, така и за набиране на дарения.

Всеки може да дари сумата от 1 лв. като изпрати SMS на кратък номер 1117 за абонати на A1, VIVACOM и TELENOR или като позвъни на номер 09001117 за фиксирани абонати на VIVACOM и A1.

Дарение може да бъде направено и по дарителската банкова сметка на инициативата, като в платежното нареждане се посочи "За "Българската Коледа", включително чрез кредитна карта (Visa или MasterCard), чрез ePay.bg и UPay.