Бюджетът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството е бил 400 млн. лв. през миналата година, а за 2010 г. с последните актуализации вече е 248 млн. лв.

Съкратени са 60 млн. лв. от предвидения бюджет за тази година, подчерта министър Плевнелиев по време на представянето пред журналисти на административната реформа, която се извършва в ръководеното от него ведомството.

Той представи и и какви допълнителните съкращения ще бъдат извършени в МРРБ, пише Mоney.bg. Към освободените до момента 424 щатни служители, или 12,2% от персонала, ще бъдат съкратени още 90 щатни бройки, или нови 2,8%. Общо всички съкращения ще спестят 4,4 млн. лв.

Регионалният министър добави, че тези бройки не включват работещите в Главна дирекция за регионално развитие, опериращи със средствата от европейските фондове, които са в размер 1,6 млрд. лв. Там в момента работят 205 души на щат.

Относно разплащането на строителните компании за поддръжка министър Плевнелиев заяви, че до момента от дължимите 240 млн. лв. са изплатени 150 млн. лв., като в момента процедурата за това минава през Българската банка за развитие.

Не искам нито да продавам багери, нито да застраховам уазки, коментира Росен Плевнелиев по повод плановете на кабинета да разграничи политическата от оперативната дейност в министерствата и държавните структури.
Той посочи, че работата на министъра е да задава приоритетите, а не да определя кой ще бъде изпълнител на дадена обществена поръчка.

Министър Плевнелиев показа и нов правилник, който от 12 май работи в неговото ведомство и има за цел да органични задкулисните и корупционни практики. Той касае до каква степен всеки служител в неговото министерство ще носи отговорност върху документи, които са за инвестиционни и капиталови разходи.