Четири часа депутатите дебатираха по искането на оставката на зам.-председателя от ПП Мирослав Иванов.

Искането бе внесено от ГЕРБ/СДС и подкрепено и от подписите на депутати от ДПС и "Възраждане". Поводът за искането за оставка на Мирослав Иванов е отнемането на думата на председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова миналия петък (13 май). Тогава Десислава Атанасова и вицепремиерът Асен Василев влязоха в спор след декларация на ГЕРБ-СДС. Според вносителите на проекторешението, поведението на Мирослав Иванов е особено некоректно спрямо представители на трите опозиционни партии, но най-вече се проявява спрямо най-голямата опозиционна парламентарна група - ПГ на ГЕРБ-СДС, и нейния председател.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев защити заместника си, а и съпартиец. От парламентарната трибуна той заяви, че намира мотивите в исканата оставка за несъстоятелни и ги обори с факти. Не виждам нито системност, нито липса на обективност в действията на зам.-председателя. Последователно Минчев направи преглед на фактите и заяви, че за него остават неясни мотивите за исканата оставка. По-остър беше Минчев, когато отговори на обвинението за предизвикване на безредици, като каза, че доколкото е наясно, сам човек не може да предизвика безредици, безредици може да предизвикат група народни представители тръгнали към трибуната - намек към ПП на ГЕРБ, които тогава са скупчиха именно там.

За тези пет месеца си дадох сметка, че ролята на председателя е много отговорна - казвам го към всички заместници. Той е доволен от работата на всичките си заместници, но Минчев продължи и с ролята на председателите на парламентарни групи, явно имайки предвид точно депутата от ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова.

"Председателят скача за отбора, а и отбора скача за него. Ролята му може да бъде решаваща, включително и при решения за формални нарушения на правилника, но за да се запази духа, духа на уважение. Считам че ние всички, аз и всичките ми заместниците ми, го спазваме. Това не дава обаче правото на председателите на ПГ да злоупотребяват. Капитаните могат да говорят с реферите, но на капитаните им свирят същите нарушения, както и на останалите играчи, с метафора Минчев продължи да отправя упреци към Атанасова.

Оставката на заместник-председателя на НС Мирослав Иванов бе поискана от опозицията

Оставката на заместник-председателя на НС Мирослав Иванов бе поискана от опозицията

Официалното искане е внесено в деловодството на парламента

От името на ГЕРБ/СДС Радомир Чолаков аргументира искането за оставка предимно с морални и етични квалификации - "Разумното за ПП е да оттеглят Мирослав Иванов и да предложат някой друг. Хубаво е да го замените с някой, който може да поеме този пост. Г-н Иванов трябва да знае, че ще го уважаваме повече, ако се оттегли, а не се заинати." По думите му явно в залата има хора, които се "опияняват от властта и мислят, че всичко ви е позволено". Чолаков се закани и че ПП трябва да се научат да уважават опозицията и трябва да се научат на това бързо: Ако не се научите да уважавате опозицията, ще се научите къде е пътят към вратата. ГЕРБ е имал правото да управлява 12 години. Ако е рекъл Господ, ще има и още."

От трибуната и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов аргументира тяхната подкрепа за исканата оставка - нормално е да се допускат грешки, който не работи, той не допуска грешки, но когато се допусне грешка, трябва да се поиска и прошка. Затова, според Костадинов, е просто по-лесно Мирослав Иванов сам да се оттегли, тъй като който е сбъркал веднъж, ще сбърка и втори път.

Според Георги Михайлов от БСП духът на парламентаризма е бил многократно нарушаван в залата, но и некоректно било отношението към Мирослав Иванов и поиска после в кулоарите опозицията да му се извини.

Кирил Петков дойде за подкрепа на Мирослав Иванов

Кирил Петков дойде за подкрепа на Мирослав Иванов

Искането му за оставка е провокация

Христо Иванов от ДБ обясни, че групата му няма да подкрепи оставката на Мирослав Иванов. Според него парламентът съществува заради опозицията и обясни различните парламентарни практики за вземане и даване на дума. Време е да продължим напред, колеги и да приемем, че ще има нови поколения, които ще се учат, изтъкна народният представител. Тома Биков от ГЕРБ коментира, че партията му е поискала оставката на Иванов не само заради последния случай. Той захапа управляващите за решетките, които според него било заради параноята им. Никой няма да ви нападне, ще има протести, не се притеснявайте, подчерта депутатът. Парламентаризмът се завърна, констатираха от ПП. Томислав Дончев от ГЕРБ видя заплахата от инквизицията и заподозря властта в особена патология.

Мирослав Иванов сподели, че се чувства неудобно, че е загубено пленарно време за обсъждане на неговата оставка. Опитвал съм се да спазвам буквата и духа на закона, заяви той. Дори оставял опозицията да се изказва повече от допустимото. Поведението на депутатите зависело от тяхното възпитание и морал, според него.

Иванов се извини на Десислава Атанасова, макар че не смятал, че е постъпил грешно. От ПП с аплаузи го приветстваха. Гласувайте по съвест, призова Атанас Атанасов, който ръководеше заседанието.

За оставката на Иванов бяха 81, 129 бяха против.